Life

Singurul loc din România în care autoturismul merge singur la deal. Fenomenul a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Video

Unicul loc din România în care o mașină poate merge singură, cu motorul oprit, la deal. Fenomenul a uimit o țară întreagă.
06.04.2024 | 22:28
Singurul loc din Romania in care autoturismul merge singur la deal Fenomenul a lasat pe toata lumea cu gura cascata Video
Explicația oamenilor de știință despre întâmplarea bizară. Sursa foto: criserb.com, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România este o țară plină de locuri misterioase, iar pentru unele dintre ele se găsesc greu explicații. Într-o zonă a țării, intens circulată, s-a observat că autoturismul poate merge singur… la deal, chiar cu motorul oprit. Cum este posibil?

Locul unic din România, în care o mașină poate circula singură la deal

Pe drumul dintre Budești și Cavnic, în Maramureș, există o porțiune de deal unde un autovehicul nu mai are nevoie de șofer, căci se deplasează singur. O astfel de întâmplare i-a lăsat fără cuvinte pe mulți dintre cei care au fost martori.

ADVERTISEMENT

Inițial, s-a luat în calcul existența paranormalului, dar totul a devenit și mai interesant când s-a descoperit că zone identice există și pe drumul Bucium din județul Iași, la trecerea dintre Baia Mare și Sighetu Marmației, în Munții Gutâi, în Babadag, Tulcea, în Obârșua Lotrului, Buzău sau în Măgura Baciului, Bacău.

Specialiștii au intervenit după ce s-a vehiculat că astfel de locuri sunt blestemate. Au spus că aici este format un câmp electromagnetic, doar că în Maramureș ar putea fi vorba și despre o iluzie optică. Ce înseamnă acest lucru?

ADVERTISEMENT

Experții spun că este vorba despre o iluzie optică

Potrivit experților, drumul dintre Budești și Cavnic, din județul Maramureș, coboară și nu urcă, așa cum este redată impresia. Sunt momente când creierul uman interpretează drumul ca fiind unul drept, dacă punctul de orizont se discerne mai greu, iar acesta nu este altceva decât o pantă.

”Este vorba de o rupere de pantă cu schimbare de unghi. Coborârea accentuată se domolește brusc și pare a fi un mic deal. Dar, de fapt, panta se continuă cu o înclinație mai mică, de 5 grade”, a explicat prof.univ. dr.Constantin Antohe, de la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Gh. Asachi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă punctul de orizont este înalt, drumul va fi văzut ca fiind o vale, dar nu se ia în calcul și direcția de înclinare, așa că apare imediat impresia că mașina se deplasează singură către deal. Verificarea s-ar putea face cu ajutorul unei cumpene.

”Verificarea se poate face cu o cumpănă sau un vas mare de apa. Deși ai impresia că e înclinat în orizontală, de fapt e invers. Lucrul acesta poate fi demonstrat dacă privești din alt unghi.

ADVERTISEMENT

Am mai întâlnit un așa loc în munții Retezat, iar apa dintr-un pârâu curgea la deal. Este doar o iluzie optică, explică fenomenul prof. univ. Dumitru Luca, de la Facultatea de Fizică, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, potrivit estidiniasi.ro

ADVERTISEMENT