News

Singurul portavion al Rusiei a luat foc. Nava amiral se afla în port, pentru reparaţii

Flota rusă a mai primit o lovitură. Singurul portavion din dotarea Marinei a fost cuprins joi de flăcări, în regiunea arctică
22.12.2022 | 16:18
Singurul portavion al Rusiei a luat foc Nava amiral se afla in port pentru reparatii
Amiral Kuzneţov, singurul portavion al flotei ruse
ADVERTISEMENT

Portavionul “Amiral Kuzneţov”, aflat în portul Murmask, a luat foc în timpul lucrărilor de reparaţii, lucru confirmat de oficialii ruşi.

“Amiral Kuzneţov” a intrat în serviciu în 1991

Serviciile de urgență au raportat că un incendiu a izbucnit la crucișătorul Amiral Kuzneţov, aflat la şantierul naval Zvezdocika, din Murmansk.

ADVERTISEMENT

Șeful United Shipbuilding Company, Alexei Rahmanov, a declarat că un incendiu a avut loc în timpul reparațiilor, dar nu s-au înregistrat pagube sau victime. Sistemul anti-incendiu al navei s-a activat, iar focul a fost stins, susţine acesta.

La bordul navei se aflau 20 de persoane care au fost evacuate.

“Amiral Kuzneţov” este singurul portavion al Marinei Ruse, nava vedetă a Flotei de Nord. El a intrat în serviciu în 1991, dar din 2017 a intrat într-un proces de reparaţii şi modernizare în şantierul naval din Murmansk.

ADVERTISEMENT

În 2018, a avut loc un accident în timpul lansării la apă a portavionului, nava suferind o scurgere în urma scufundării unui doc plutitor.

Un an mai târziu, în 2019, nava a luat foc în timpul reparațiilor, iar două persoane au murit şi 14 au fost rănite, iar lucrările de reparaţii trenează de atunci. Finalizarea reparațiilor și transferul către Marina Rusă este planificată pentru 2024.

ADVERTISEMENT

Admiral Kuznețov are o lungime de 302,3 metri, un deplasament de 58.000 de tone și un echipaj de 2.626 de oameni. La bordul navei încap 26 de aparate de zbor – 13 avioane Su-33, 2 Su-25 UTG și 11 elicoptere. Kuznețov este propulsat de opt motoare diesel care dezvoltă 200.000 de cai-putere, se deplasează cu o viteză de până la 54 km/h și are o autonomie de 15.700 de kilometri.

În era sovietică a purtat succesiv numele: Riga, Leonid Brejnev, Tbilisi, primind apoi numele după amiralul Flotei URSS, Nikolai Gherasimovici Kuznețov.

ADVERTISEMENT

Acest portavion are cu totul alt rol decât portavioanele SUA sau ale Marii Britanii, având misiunea de a sprijini și proteja submarinele purtătoare de rachete, navele de suprafață și avioanele purtătoare de rachetă cu bază navală, aparţinând Marinei Ruse.

ADVERTISEMENT