Sport

Nu suntem în stare de nimic! Nu vom avea sistem VAR nici în acest sezon! Alexandru Deaconu explică: „De vină sunt stadioanele”. Update exclusiv

Sistemul de arbitraj video este cu un pas mai aproape de implementarea în Liga 1. Arbitrii români încep antrenamentele pe simulatoare.
15.09.2021 | 12:13
Nu suntem in stare de nimic Nu vom avea sistem VAR nici in acest sezon Alexandru Deaconu explica De vina sunt stadioanele Update exclusiv
Sistemul VAR, la un pas de implementarea în Liga 1! Arbitrii români încep azi antrenamentele pe simulatoare. Exclusiv
ADVERTISEMENT
15-09-2021
09:11

Alexandru Deaconu: „Stadioanele nu sunt omologate. Trebuie să schimbăm regulamentele”

Liga 1 mai are de așteptat până la implementarea sistemului de video arbitraj, chiar dacă „fluierașii” români au început pregătirea. FANATIK a stat de vorba cu vicepreședintele CCA, Alexandru Deaconu, care a explicat principalele motive pentru care sezonul 2021-2022 are șanse mari să se încheie tot fără VAR.

În camerele în care se antrenează arbitrii sunt folosiți zece operatori și 50 de arbitri. Fiecare „cavaler al fluierului” va avea nevoie astfel nevoie de 29 de ore de pregătire, Deaconu estimând că totul va fi gata abia peste aproximativ zece luni.

„Nu știm dacă se va implementa VAR în acest sezon din două motive foarte simple. În primul rând stadioanele nu sunt pregătite, nu sunt omologate. Regulamentul trebuie modificat, pentru că nu avem în regulament VAR. Încă nu știm de cine trebuie susținută modificarea stadioanelor pentru a putea avea tehnologie VAR, dacă vor suporta cheltuielile Liga sau cluburile.

Deși avem două brigăzi VAR, care sunt pregătite pentru VAR, din cauza stadioanelor nu vom putea avea nici măcar în play-off sau play-out meciuri cu VAR”, a declarat Alexandru Deaconu în exclusivitate pentru FANATIK.

15-09-2021
08:24

Cum se analizează o fază de ofsaid în camera VAR

În aceste momente, la sediul CCA, de la Federația Română de Fotbal, are loc o demonstrație în ceea ce privește pregătirea arbitrilor pentru implementarea sistemului VAR. În videoclipul de mai jos poate fi urmărit cu arbitrii români învață să analizeze o fază de ofsaid din camera VAR.

14-09-2021
12:48

Arbitrii români au început antrenamentele pe simulatoarele VAR!

Aşa cum FANATIK a anunţat, o primă serie a arbitrilor din primul eşalon au început, în cursul zilei de marţi, antrenamentele pe simulatoarele VAR. Alexandru Deaconu este liderul proiectului VAR în România şi a explicat că în acest moment, arbitrii se vor familiariza cu tehnologia VAR, vor învăţa cum să comunice, ce linii să folosească. 

VEZI VIDEO: 

 

Implementarea sistemului VAR, de arbitraj video, este unul dintre subiectele fierbinţi în Casa Pariurilor Liga 1. Controversele privind arbitrajul din campionatul intern apar în fiecare etapă şi mai mulţi antrenori cer insistent implementarea sistemului.

Sistemul VAR, la un pas de implementarea în Liga 1! Arbitrii români încep de marți antrenamentele pe simulator

Începând de marţi se face un pas important în implementarea sistemului VAR. Arbitrii români vor începe antrenamentele pe simulatoare pentru a se familiariza cu folosirea lor.

ADVERTISEMENT

Firma care deţine drepturile TV din Liga 1, EAD, s-a angajat la achiziţia simulatoarelor, care au fost livrate Comisiei Centrale a Arbitrilor. Imediat, cei de la CCA i-au anunţat pe arbitri că trebuie să vină la Bucureşti pentru a lucra pe respectivele simulatoare.

FRF și LPF, obiectiv îndrăzneț: implementarea VAR din actuala ediție din play-off și play-out

FRF şi LPF au un obiectiv îndrăzneţ pentru activarea sistemului de arbitraj video: play-off-ul şi play-out-ul actualei ediţii din Casa Pariurilor Liga 1. Asta ar însemna data de 12 martie, peste 6 luni.

ADVERTISEMENT

Comisia Centrală a Arbitrilor a organizat în ultimul an mai multe cursuri teoretice, însă cu toate acestea, termenul de 6 luni este unul dificil de atins, în condiţiile în care pot interveni şi alţi factori care să încetinească implementarea.

Calendarul încărcat și pandemia, piedici pentru implementarea mai rapidă a arbitrajului video

Calendarul încărcat (meciuri în campionat, Cupa României, cupe europene, meciuri internaţionale) le dă bătăi de cap celor de la CCA, în condiţiile în care arbitri au şi alte activităţi în afară de cele fotbalistice.

ADVERTISEMENT

În plus, evoluţia îngrijorătoare a pandemiei ar putea crea probleme şi în ceea ce priveşte implementarea VAR în România. De altfel, pentru a diminua riscul de infecţie cu noul coronavirus, cei de la CCA au creat mai multe serii prin care arbitri să fie familiarizaţi cu sistemul.

Termen realist de implementare VAR în România: sezonul viitor!

În ciuda tuturor dificultăţilor, membrii CCA care se ocupă cu implementarea sistemului în România au declarat pentru FANATIK că termenul de 6 luni este unul realizabil dacă se va munci foarte mult, însă mult mai realist este să ne gândim că vom avea VAR din sezonul viitor.

ADVERTISEMENT

Proaspăt revenit în Casa Pariurilor Liga 1, Dan Petrescu a pus tunurile pe arbitru după înfrângerea celor de la CFR Cluj la Botoşani şi susţine că doar sistemul VAR va putea rezolva aceste controverse:

Dan Petrescu: “În România nu vom avea nici în 2025”

„Au fost vreo două-trei faze la care mi s-a părut de pe margine că am fi meritat penalty, dar trebuie să le revăd. Oricum, acum discutăm degeaba, dacă am avea VAR ar fi simplu, că am sta și am aștepta să decidă VAR-ul. Din păcate, în România nu vom avea așa ceva nici în 2025!”.

Probleme au fost şi în derby-ul dintre FCSB şi Dinamo. Faza fierbinte l-a avut în prim plan pe Steliano Filip care a văzut cartonaş roşu pentru lovirea lui Vali Gheorghe. În cele din urmă, reluările i-au dat dreptate fotbalistului, care a fost eliminat uşor.

  • 300.000 de euro pe sezon costă sistemul VAR în Liga 1
  • 24 de ţări din Europa au implementat arbitrajul video
ADVERTISEMENT