News

Situație fără precedent în România. Urșii au ajuns la Dunăre, a fost emis mesaj Ro-Alert

Autoritățile au anunțat că urșii au fost văzuți la Dunăre, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. A fost emis mesaj Ro-Alert.
02.02.2024 | 16:57
Situatie fara precedent in Romania Ursii au ajuns la Dunare a fost emis mesaj RoAlert
Urșii au ajuns la Dunăre, a fost emis mesaj Ro-Alert. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Situație fără precedent în România după ce autoritățile din Brăila au anunțat că urșii au ajuns la Dunăre. Animalele au fost văzute în cursul nopții de joi spre vineri, nu foarte departe de Făurei, în județul Brăila.

Urșii au fost văzuți la Dunăre, premieră în România

Ursoaica și puii se aflau pe linia de cale ferată, fiind văzuți de mecanicul unei locomotive. Surprins, bărbatul a apelat numărul de urgențe 112 și a semnalat prezența animalelor. La fața locului au ajuns jandarmi, polițiști, pompieri și voluntari din Făurei şi de la Surdila-Greci.

ADVERTISEMENT

Urșii au fost căutați de autorități timp de câteva ore, însă nu au fost găsiți. Verificările au fost reluate în această dimineață. În acest context, autoritățile au emis mesaj Ro-Alert, oamenii fiind informați cu privire la prezența animalelor în zona respectivă.

Localnicii au fost sfătuiți să rămână în case și să nu se apropie de animale, în cazul în care le văd. Este pentru prima dată în istoria României când urșii ajung în această zonă, aflându-se la o distanță considerabilă de zonele de munte.

ADVERTISEMENT

„Niciodată nu a existat o astfel de situație”

Directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor din Brăila, Florin Taralunga, a confirmat acest lucru pentru presa locală. „Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului.

Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila”, a declarat directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila.

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, Direcția Sanitar Veterinară a anunțat specialiștii din zonă să fie pregățiți „în cazul în care este găsit ursul pentru a lua măsuri”.

Având în vedere situația fără precedent, prefectul Iulian Timofei a convocat o ședință de urgență. La întâlnire au fost chemați reprezentanții ISU, IPJ și cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Brăila.

ADVERTISEMENT

„Cu această ocazie au fost prelucrate cu aceştia prevederile legislaţiei aplicabile în astfel de situaţii, mai exact prevederile OUG nr. 81/2021 – privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, transmite Prefectura Brăila.

 

ADVERTISEMENT