Fotbal intern

Soarta lui Dinamo, la mâna Comitetului Executiv. Justin Ștefan dorește un campionat cu 16 echipe

05.08.2020 | 11:28
Soarta lui Dinamo la mana Comitetului Executiv Justin Stefan doreste un campionat cu 16 echipe
ADVERTISEMENT

Votul cluburilor pentru ca ierarhia în play-out să se stabilească folosind regula ”puncte per meci” o condamnă practic pe Dinamo București la retrogradarea în eșalonul secund, dacă în ședința Comitetului Executiv al FRF nu se va decide creșterea numărului de echipe din Liga 1 de la 14 la 16.

Justin Ștefan, secretarul general al LPF, declară că votul cluburilor nu decide soarta lui Dinamo, ci aceasta este în mâinile Comitetului Executiv al FRF.

ADVERTISEMENT

Oficialul LPF a spus astăzi, într-o postare pe Facebook, că votul cluburilor din Liga 1 nu este decât unul consultativ, dar își exprimăși dezamăgirea că echipele și FRF nu au fost de acord cu prleungirea sezonului competițional, pentru a-i da posibilitatea lui Dinamo să-și dispute toate partidele.

Justin Ștefan dorește 16 echipe în Liga 1

”Solicitarea adresată ieri cluburilor din Liga 1 de a-și exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a făcut doar cu titlu consultativ, o decizie finală asupra modalității de întocmire a clasamentului actualei ediții a play-out-ului Ligii 1 urmând să fie luată de către Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal”, scrie Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT

Cateva ganduri:1. Imi pare rau ca Federatia Romana de Fotbal si unele cluburi din Liga I au refuzat modificarea…

Posted by Justin Ștefan on Tuesday, August 4, 2020

  1. Îmi pare rău că Federația Română de Fotbal și unele cluburi din Liga 1 au refuzat modificarea calendarului competițional al Ligii 1 în sensul mutării etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. În acest fel ar fi putut fi programate, chiar dacă la un interval foarte scurt, cele cinci meciuri restante ale echipei Dinamo București, iar play-out-ul Ligii 1 s-ar fi putut încheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa într-o singură manșă la data de 21 august, iar data de începere a sezonului următor ar fi fost 29 august.
  2. Refuzul modificării calendarului competițional al Ligii 1 a determinat obligativitatea stabilirii unor criterii de departajare în vederea întocmirii clasamentului final al play-out-ului. Cele două criterii de departajare puse în dispoziția cluburilor au fost: (a) puncte per meci raportat la toate jocurile din acest sezon (nr. Puncte acumulate în sezonul regular+nr. puncte acumulate în play-out/nr. Total de jocuri disputate în acest sezon) și (b) puncte per meci raportat numai la jocurile din play-out (nr. Puncte acumulate în play-out/nr. Total de jocuri disputate în play-out),

Trebuie menționat că solicitarea adresată ieri cluburilor din Liga 1 de a-și exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a făcut doar cu titlu consultativ, o decizie finală asupra modalității de întocmire a clasamnetului actualei ediții a play-ou-ului Ligii 1 urmând să fie luată de către Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal.

ADVERTISEMENT

De altfel, ar fi imposibil ca echipele angrenate în play-out să ia o decizie finală cu privire la modalitatea de întocmire a clasamentului, deoarece fiecare club este direct interesat de aplicarea unei anumite metode de departajare, care i-ar putea asigura la nivel teoretic, în funcție și de rezultatele din etapa a 14-a, o poziție mai bună în clasament.

  1. Deoarece alegerea uneia dintre cele două variante de departajare enunțate mai sus, în dauna celeilalte variante, determină o modificare substanțială a clasamentului final (inclusiv a ierarhiei în zona retrogradării), apreciez că la finalul sezonului actual nu va putea fi întocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, așa încât pentru a nu nedreptăți niciun club aflat în lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectivă a unei modalități de departajare, se impune modificarea sistemului competițional al Ligii 1, urmând ca din sezonul următor în competiția organizată de LPF să participe un număr de 16 echipe.
ADVERTISEMENT

O decizie finală asupra modificării sistemului competițional al Ligii 1 poate fi luată doar de către Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal.

  1. Pentru a afecta cât mai puțin financiar cluburile din Liga 1, prin creșterea numărului de echipe începând cu sezonul următor, voi înainta deținătorului de drepturi TV următoarele propuneri: (a) cluburile din Liga 1 nu vor suporta niciun prejudiciu în urma nedisputării tuturor celor 268 de jocuri programate în această ediție de campionat; (b) valoarea contractului de drepturi TV va rămâne în continuare 28 de milioane euro + TVA/sezon; (c) implementarea VAR, cel mai târziu în sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achiziție a echipamentului necesar de către deținătorul de drepturi TV. Totodată, începând cu luna septembrie va deveni operațional în cadrul LPF un departament de evaluare financiară pentru a sprijini cluburile din Liga 1 să devină rentabile. O astfel de rentabilitate financiară va contribui la creșterea performanței sportive a cluburilor din Liga 1 în următoarele sezoane”, scrie Justin Ștefan în postarea de pe Facebook.
ADVERTISEMENT