News

Soarta misterioasă a jurnalistului John Cantlie, dispărut fără urmă. A fost răpit acum 10 ani de Statul Islamic

Soarta jurnalistului britanic John Cantlie rămâne necunoscută la 10 ani de la răpirea sa de către militanții Stat Islamic
23.11.2022 | 17:12
Soarta misterioasa a jurnalistului John Cantlie disparut fara urma A fost rapit acum 10 ani de Statul Islamic
John Cantlie a fost văzut ultima oară în 2016 Foto: BBC, ENYC Studios, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se crede că fotojurnalistul britanic John Cantlie este singurul ostatic străin deținut de aceștia care nu a fost nici eliberat, nici ucis în fața camerei de filmat.

Soarta misterioasă a jurnalistului John Cantlie

Cantlie a supraviețuit altor ostatici britanici și a apărut în videoclipurile de propagandă ale grupului, deși soarta sa este necunoscută. Se presupune că este mort, dar corpul său nu a fost găsit niciodată, iar familia sa a organizat recent o înmormântare pentru el.

ADVERTISEMENT

Într-o biserică normandă pitorească dintr-un sat liniștit din Hampshire, au fost interpretate câteva dintre melodiile rock preferate ale lui John Cantlie în fața familiei și a prietenilor săi care s-au adunat pentru a-și aminti de bărbatul dispărut.

John Cantlie a fost un iubitor de motociclete, aventurier și povestitor – dar, mai presus de toate, un fotojurnalist pasionat, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

În 2012, după ce a lucrat în unele dintre cele mai sălbatice regiuni ale lumii, inclusiv în Afganistan și în Himalaya, a mers în Siria pentru a documenta războiul civil în curs de desfășurare din această țară.

În luna iulie a aceluiași an, a fost răpit împreună cu un fotograf olandez și a fost împușcat în timp ce încerca să scape, înainte ca un alt grup militant să intervină și să le asigure eliberarea. Cantlie s-a întors în Marea Britanie, dar apoi, împotriva sfatului unora, a plecat din nou în Siria pentru a-și continua munca.

ADVERTISEMENT

“John cunoștea riscurile de a merge în mod repetat în Siria pentru a documenta atrocitățile pe care președintele Assad le comitea asupra poporului sirian”, a povestit sora sa, Jessica. “I-am respectat decizia de a se întoarce și am înțeles de ce a simțit că trebuie să plece.”

Pentru Cantlie, decizia a fost una fatală.

Cantlie ajunge în mâinile SI

La 22 noiembrie 2012, la scurt timp după ce a trecut granița din Turcia în Siria, a fost răpit de bărbați înarmați la un punct de control împreună cu jurnalistul american James Foley. Aceștia căzuseră în mâinile așa-numitului Stat Islamic (SI).

ADVERTISEMENT

În anii care au urmat, a fost deținut în condiții îngrozitoare, înfometat, brutalizat și torturat împreună cu ostatici americani și europeni.

Europenii au fost eliberați unul câte unul, se pare că pentru răscumpărări uriașe, în timp ce toți ceilalți britanici și americani au fost uciși în fața camerelor de luat vederi.

Cei care au fost eliberați au vorbit despre o gașcă sadică de patru jihadiști care îi păzeau. Ei i-au poreclit “The Beatles” din cauza accentelor lor britanice.

Faimosul lor lider era fostul londonez Mohammed Emwazi, fost locuitor din vestul Londrei, bărbatul cu mască neagră care a apărut în videoclipurile cu decapitări ale SI, cunoscut în mass-media sub numele de “Jihadi John”.

El a fost ucis în 2015 în Raqqa într-un atac cu dronă americană ghidată cu precizie. Un alt membru al bandei, Aine Davis, a fost arestat și încarcerat în Turcia.

Ceilalți doi presupuși membri ai bandei, Alexander Kotay și El Shafee El Sheikh, au rămas în libertate până când au fost capturați în 2018 de kurzii sirieni care luptă împotriva SI. Cei doi foști londonezi au recunoscut apartenența la SI, dar au negat acuzațiile de tortură și crimă formulate de guvernele britanic și american.

El Sheikh și Kotay au fost condamnați la închisoare pe viață de un tribunal american.

Se crede că a murit în bombardamentele coaliției conduse de SUA asupra Mosulului

“Voi fi întotdeauna deosebit de mândră”, spune sora lui Cantlie, “auzind de leadership-ul, de sprijinul constant și de bunătatea lui John față de toți ceilalți bărbați, majoritatea mai tineri, cu care a fost ținut ostatic. [Avea 42 de ani când a fost răpit]. Au fost ținuți în circumstanțe atât de teribile încât nici nu ne putem imagina. A fost un om bun și decent.”

În mod controversat, Cantlie a supraviețuit ani de zile devenind un purtător de cuvânt al captivilor, scriind și rostind textele de propagandă pe care SI dorea să le audă. El a apărut în 14 dintre videoclipurile lor, inițial îmbrăcat într-o salopetă portocalie.

Le-a spus altor ostatici că o face împotriva voinței sale, spunându-i chiar unuia care se întorcea acasă că vrea ca guvernul de coaliție de atunci să le bombardeze închisoarea pentru a pune capăt chinului său.

Ultima dată a fost văzut în decembrie 2016 în Mosul și, întrucât corpul său nu a fost găsit niciodată, se crede că cel mai probabil a pierit în bombardamentele masive ale coaliției conduse de SUA asupra acelui oraș, unde SI era înrădăcinat.

ADVERTISEMENT
Tags: