News

Socrul lui Rareș Bogdan construiește un cartier exclusivist în Cluj-Napoca. Imagini cu terenul pe care se vor construi cele șase blocuri

Vasile Vita, socrul liderului PNL Rareș Bogdan, se pregătește să ridice un cartier de blocuri într-o zonă selectă din Cluj-Napoca.
15.04.2023 | 09:05
Socrul lui Rareș Bogdan ridică un cartier de blocuri în zona Bună Ziua din Cluj-Napoca / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Florina Bogdan Facebook / laurabalc.com / startup.com / Primăria Cluj
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri clujean Vasile Vita, socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, se pregătește să demareze lucrările la un nou cartier de blocuri, situat în partea de sud a municipiului, într-o zonă exclusivistă.

Primăria Cluj-Napoca a aprobat documentanția PUZ pentru cartierul socrului lui Rareș Bogdan

Socrul lui Rareș Bogdan a obținut undă verde de la Primăria Cluj Napoca pentru începerea lucrărilor, încă de anul trecut. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat în martie 2022 și prevede schimbarea încadrării funcționale din zonă de activități economice cu caracter industrial, în zonă mixtă și zonă rezidențială.

ADVERTISEMENT

Anterior, pe locul unde va fi ridicat viitorul cartier, a fost sediul companiei Vitacom Electronics, deținută de Vasile Vita. Pentru a face loc proiectului imobiliar, socrul lui Rareș Bogdan a mutat sediul societății în comuna Apahida. Investiția pentru relocarea sediului companiei a costat 6.7 milioane euro.

hotarare aprobare PUZ socru Rares Bogdan
Socrul lui Rareș Bogdan a primit acordul Primăriei Cluj-Napoca pentru viitorul complex imobiliar / Sursă foto: Primăria Cluj-Napoca

Începând cu august 2022, după ce hala industrială în care se afla sediul Vitacom a fost demolată, nu s-a mai avansat deloc. În imaginile realizate de FANATIK la începutul acestei săptămâni se poate vedea un teren viran de aproape 16.000 mp, cu urme ale utilajelor și câteva resturi de materiale de construcție. Imaginea contrastează cu restul zonei (cartierul Bună Ziua din sudul municipiului Cluj-Napoca a fost dezvoltat după 1990, iar majoritatea clădirilor sunt noi).

ADVERTISEMENT

Socrul lui Rareș Bogdan ridică șase blocuri în Cluj-Napoca

Potrivit documentației PUZ avizate de Primăria Cluj-Napoca, terenul a fost împărțit în zece parcele, după cum urmează: o parcelă destinată consturirii unui imobil cu funcțiuni mixte, cinci parcele destinate construirii de locuințe colective cu dotări, două parcele cu destinația ”spațiu verde” și alte două parcele cu destinația de ”drum”.

Ideea de a realiza un drum care să regularizeze traficul din zonă a apărut în urma unor critici ale vecinilor care locuiesc în zonă, la casă, deloc încântați de ideea că în imediata lor vecinătate urmează să apară un cartier de blocuri. Aceștia s-au plâns la primărie că traficul va deveni un coșmar, din cauza faptului că strada Camil Petrescu (practic, o ”intrare” care se înfundă după câteva sute de metri) este extrem de îngustă.

ADVERTISEMENT

Vasile Vita a făcut avere din vânzarea produselor electrice

Beneficiarii proiectului imobiliar, potrivit informațiilor consultate de FANATIK, sunt: soții Vita Vasile și Tatiana, SC Vitacom Import Export SRL și alte șapte societăți care fac parte din grupul Inova (controlată tot de familia Vita).

SC Vitacom Electronics SRL, fondată în 1991, a declarat, în anul 2022, o cifră de afaceri de 53,4 milioane lei, dar și un profit zero. Cealaltă firmă din grup, Vitacom Import Export, a înregistrat, în 2021, o cifră de afaceri de 291.000 de lei și un profit de 2,3 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Socrul lui Rareș Bogdan și-a început afacerea cu 100 de dolari

Vasile Vita, socrul lui Rareș Bogdan, este considerat unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Cluj. El și-a construit un adevărat imperiu începând cu 100 de dolari împrumutați, pe care i-a investit la puțin timp după revoluție.

”La început am adus strict trei produse – tranzistori, diode şi filtre ceramice cu care se trăgeau în bandă televizoarele aduse din străinătate. Mergeam până în Varşovia după marfă, era obositor, călătoream şi de două ori pe săptămână cu trenul, am stat în picioare sau, uneori, dormeam pe scara de la cuşetă, ca să nu dorm direct pe podea.

Aduceam marfa în geantă, o vindeam la service-uri care reparau televizoare, mă reîntorceam. Am pornit cu un capital de 100 de dolari, şi aceia împrumutaţi”, a povestit socrul lui Rareș Bogdan în Ziarul Financiar.

PNL-istul Rareș Bogdan a devenit ginerele lui Vasile Vita în 2008, atunci când s-a căsătorit cu fiica cea mare a omului de afaceri, Florina. Tânăra era absolventă a facultății de drept și lucra ca juristă, în timp ce Rareș Bogdan activa în presă, dar avea și un magazin de telefoane în centrul orașului. Rareș și Florina Bogdan au doi copii împreună.

ADVERTISEMENT