News

Soluție modernă pentru a salva numeroase vieți pe DN1. Ce sunt separatoarele cu role și cum funcționează

Ce soluție modernă au găsit autoritățile pentru a salva numeroase vieți pe DN1 și pe alte șosele din țară. Ce sunt separatoarele cu role și cât costă.
28.03.2024 | 08:45
Solutie moderna pentru a salva numeroase vieti pe DN1 Ce sunt separatoarele cu role si cum functioneaza
Autoritățile au găsit o soluție pentru a salva numeroase vieți pe DN1. Ce sunt separatoarele cu role. Sursa foto: capturi Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au găsit o soluție modernă pentru a salva numeroase vieți pe DN1 și pe alte șosele periculoase din țară. Ce sunt separatoarele cu role și cât costă.

Autoritățile au găsit o soluție modernă pentru a salva numeroase vieți pe DN1. Ce sunt separatoarele cu role

De-a lungul anului 2023, infrastructura proastă, indisciplina șoferilor și a pietonilor, dar și viteza excesivă au făcut din șosele precum DN 1 și DN 2 adevărate destinații finale pentru sute de șoferi și pasageri.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, la nivel național, au avut loc 4.525 de accidente rutiere grave care s-au soldat cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535. Cele mai multe evenimente de circulație în România au fost consemnate pe DN1, DN2, DN6 şi DN7.

Acum, autoritățile s-au gândit la o soluție menită să salveze numeroase vieți pe șosele. Pe mai multe drumuri din țară se instalează așa-numitele separatoarele cu role.

ADVERTISEMENT

Un astfel de sistem este format din rulouri care, în cazul unui impact, se rotesc şi împing maşinile înapoi pe şosea. Acest mijloc de protecție este făcut să reziste chiar şi la impactul cu TIR-urile, spun constructorii, conform Observator News.

Maşina este readusă pe calea de rulare, datorită faptului că aceste butoaie de plastic o fac să ricoşeze. Maşinile au pagube mai mici. Impactul nu este la fel de violent ca la parapetul metalic”, spune Tudor Duțu, director DRDP Brașov.

ADVERTISEMENT

Cât costă aceste separatoare cu role

În aceste zile, separatoarele cu role se montează în zone cu risc mare de accidente. E vorba de DN1, între Braşov şi Făgăraş, şi DN13, între Braşov şi Sighişoara.

Un singur metru de parapet costă în jur de 3.500 de lei. Planul autorităţilor locale din zona de centru a țării este să monteze încă trei kilometri de parapete pe şoselele din judeţul Braşov.

ADVERTISEMENT

E important de precizat că, în România, astfel de sisteme au început să fie montate și la iesirea din Bucureşti spre Târgovişte şi pe E85. E vorba de celebrul ”Drum al Morţii”.

Din păcate, țara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Zi de zi, pe șoselele din ţară au loc zeci de accidente soldate cu morți și răniți.

ADVERTISEMENT