ADVERTISEMENT
News

Sondajul marilor contradicții: ce cred românii despre vaccinare și despre pandemie

Autor: Robert Cristea | 07.05.2021 | 19:18
Sondajul marilor contradicții: ce cred românii despre vaccinare și despre pandemie
Lista măsurilor de relaxare, începând din 15 mai. Ce se întâmplă cu nunțile, purtarea măștilor și carantina de noapte. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri, o mare parte dintre români consideră ca doar prin vaccinaree se poate încheia pandemia. 

ADVERTISEMENT

Totuși, mulți oameni (67%) cred că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure. De asemenea, 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă, se arată în raport, conform Digi24.

În același timp, majoritatea românilor consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei, procentul fiind de 65% față de 70% în UE, potrivit Eurobarometrului.

Sondaj: 65% dintre români cred că vaccinarea este singura modalitate de a depăși pandemia

Aproape jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze. Ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, declară că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%).

ADVERTISEMENT

Românii cred în proporție de 77% că UE joacă un rol vital în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară, potrivit Eurobarometrului.

Sondaj – 57% dintre români se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvern

Sursa foto: Mediafax

Media la nivelul Uniunii Europene a fost similară din acest punct de vedere – 56%. În schimb, despre Uniunea Europeană și măsurile luate de aceasta în lupta cu pandemia de coronavirus, 57% dintre români se declară mulțumiți, peste media UE – 43%.

În legătură cu răspunsul dat pandemiei, majoritatea românilor (65%) și europenilor (59%) au încredere că UE va lua, în viitor, deciziile corecte necesare.

ADVERTISEMENT

Când cred românii că-și va reveni economia?

Referitor la momentul în care se va redresa economia României de pe urma impactului pandemiei de coronavirus sunt împărțite: 44% dintre ei cred că se va întâmpla în 2023 sau mai târziu, iar 24% dintre ei cred că se va întâmpla în 2022.

Din punct de vedere financiar, 62% dintre români consideră că pandemia de coronavirus are consecințe serioase pentru ei personal, cu mult peste media europeană – 43%.

ADVERTISEMENT

Șase din zece români consideră că înțeleg cum funcționează UE

Majoritatea românilor se declară în favoarea unei politici comune în domeniul energiei (65%), migrației (64%), relațiilor externe (73%), apărării și securității (72%) sau extinderii (65%). De asemenea, ei susțin ideea unei Uniuni economice și monetare (55% vs 70% pentru UE27) sau a unei piețe digitale unice (56% vs 65% pentru UE-27).

Circa șase din zece români consideră că înțeleg cum funcționează UE (62%) și sunt de acord că mai multe decizii ar trebui luate la nivelul Uniunii (66%).

ADVERTISEMENT

Referitor la situația locurilor de muncă, doar unul din patru români este de părere că aceasta este satisfăcătoare la nivelul întregii țări, potrivit Eurobarometrului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!