News

Sorin Cîmpeanu a demisionat de la Ministerul Educaţiei. Sebastian Burduja, numit interimar. Prima reacție a lui Cîmpeanu. Update

Aflat în centrul unui mare scandal cu acuzaţii de plagiat, Sorin Cîmpeanu a luat decizia de a demisiona din funcţia de ministru al Educaţiei.
30.09.2022 | 17:36
Sorin Cimpeanu a demisionat de la Ministerul Educatiei Sebastian Burduja numit interimar Prima reactie a lui Cimpeanu Update
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei. foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
30-09-2022
14:37

Sorin Cîmpeanu, prima reacție după demisie

Sorin Cîmpeanu a reacționat după ce și-a dat demisia. Fostul ministru al educației a anunțat că vrea să vadă ”proiectul legilor educației devenind realitate”.

”Este o demisie care a venit din dorința de a elimina presiunea nedreaptă și ilogică asupra reformei în educație, fiind evidentă deturnarea discuțiilor din spațiul public spre alte zone total străine interesului a sute de mii de profesori și a milioane de copii și tineri.

Este o demisie care a venit din dorința de a nu periclita reforma educației și parcursul noilor legi ale educației”, a transmis Cîmpeanu într-o declarație publicată de Partidul Național Liberal.

”Deși am explicat de fiecare dată și am demontat toate acuzele care mi s-au adus, toată seria de atacuri din ultima vreme nu ar fi făcut decât să ducă în derizoriu o reformă adevărată, la care s-a muncit ani de zile. Tocmai pentru că am crezut și voi crede până la capăt în acest proiect, și pentru că doresc să îl vad devenind realitate, am luat decizia de a demisiona”, adăugat fostul ministru.

30-09-2022
08:31

Un consilier prezidențial, favorit se devină noul ministru al educației

Vineri, 30 septembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că Sebastian Burduja, în prezent ministru la Cercetare, va conduce pentru o perioadă scurtă de timp Ministerul Educaţiei din poziția de interimar. 

Locul lui Cîmpeanu ar urma să fie luat de Ligia Deca, consilier prezidenţial.

”Cel mai probabil, în locul lui Sorin Cîmpeanu va fi numită Ligia Deca”, au spus surse politice pentru Mediafax.

30-09-2022
05:00

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, interimar la Educație. Reacția Emiliei Șercan după demisia lui Cîmpeanu

Guvernul României anunță că interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluat de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Fostul ministru, liberalul Sorin Cîmpeanu, a demisionat joi seară din funcție. Pasul în spate vine ca urmare a dezvăluirilor Emiliei Șercan despre plagiatul comis într-un curs universitar.

Într-o reacție pe Facebook, Emilia Șercan cataloghează gestul lui Cîmpeanu drept unul de normalitate, în contextul scandalului.

Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris Emilia Șercan pe site-ul de socializare, după anunțul demisiei.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a decis să-şi dea demisia din funcţie, ca urmare a scandalului de plagiat în care a fost implicat.

Acuzat de plagiat, Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru

Cîmpeanu a făcut anunţul demisiei printr-un mesaj postat pe contul său de Facebook, menţionând că a luat decizia din proprie iniţiativă.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut şi un bilanţ al activităţii sale în fruntea ministerului şi s-a descris ca fiind “omul care construieşte, nu omul care dărâmă”.

Mesajul prin care Sorin Cîmpeanu şi-a anunţat demisia

“Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

ADVERTISEMENT

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

ADVERTISEMENT

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele………

ADVERTISEMENT

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, jurnalista Emilia Şercan a publicat un material în care arată că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

Sorin Cîmpeanu şi-a susţinut nevinovăţia şi a spus că aceste acuzaţii ar avea ca scop blocarea legilor educaţiei.

ADVERTISEMENT