News

Sorin Cîmpeanu, anunțuri foarte importante. Când vom ști câți profesori s-au vaccinat și care sunt condițiile de începere a școlii

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a oferit miercuri o serie de anunțuri foarte importante, la Digi24, explicând care sunt condițiile în care va începe noul an școlar și când vom afla câte cadre didactice sunt vaccinate.
01.09.2021 | 21:42
Sorin Cimpeanu anunturi foarte importante Cand vom sti cati profesori sau vaccinat si care sunt conditiile de incepere a scolii
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a declarat în urmă cu câteva zile că sunt mai multe persoane din rândul sistemului de învățământ care s-au vaccinat decât în domeniul sanitar.

Cîmpeanu a declarat marți că elevii s-ar putea să poată veni în continuare la școală, chiar dacă apare un caz de infectare cu coronavirus în interiorul unei clase, luându-se în calcul ipoteza ca toți ceilalți să fie testați.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, anunțuri importante. Care sunt condițiile de începere a anului școlar și când o să aflăm câți profesori s-au vaccinat

Cosmin Prelipceanu: “Cum se vor desfășura orele de sport?”

Sorin Cîmpeanu: “Sub infectare de doi la mie, se poate face sport în spațiile închise, fără mască. Peste doi la mie se poate face sport doar în exterior. Excepție fac preșcolarii, copiii din grădinițe, care pot face ore de sport fără mască de protecție până la șase la mie la interior.”

Cosmin Prelipceanu: “Ce se va întâmpla în pauze?”

Sorin Cîmpeanu: “Se recomandă să existe pauze decalate, în spațiul interior în curtea școlii nu mai există obligativitatea purtării măștii de protecție, dar trebuie să se evite aglomerația.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Cine urmărește?”

Sorin Cîmpeanu: “Cadrele didactice au datoria și responsabilitatea urmării acestor lucruri.”

Cosmin Prelipceanu: “Toți profesorii?”

Sorin Cîmpeanu: “Fiecare școală se va organiza în funcție de resursa umană, de spațiul existent în curte, avem cadrul legal pentru a gestiona absolut toate situațiile.”

Cosmin Prelipceanu: “Vor putea profesorii care au probleme medicale să predea online?”

Sorin Cîmpeanu: “Elevii și profesorii vor putea să rămână în online dacă au certificate medicale care atestă existența unor boli imunodepresive medii sau severe. Vulnerabilitățile sunt foarte clar definite, există o listă și va fi valabilă și pentru profesori.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Cine se ocupă de măștile si dezinfectanții din școli?”

Sorin Cîmpeanu: “Am anunțat astăzi că există un stoc de 13 milioane de măști la nivelul DSU, autoritățile locale direcționează către școli resursele existente, astăzi am încheiat o centralizare, avem exact 29.8 de milioane de măști la dispoziția școlilor.

Măștile vor fi distribuite celor care au nevoie, odată cu permisiunea de a purta măști textile, sunt elevi care vor prefera să poarte propriile măști. Cei care nu vor avea, cei care le-au uitat, le-au rupt, le-au deteriorat, vor avea la dispoziție aceste măști în fiecare școală.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Ce le recomandați părinților când vine vorba de gustare?”

Sorin Cîmpeanu: “Vor putea să servească masă, acolo se recomandă o distanță de un metru și jumătate, deoarece masa se servește în mod evident fără mască.”

Cosmin Prelipceanu: “Cu Ministrul Sănătății am lămurit ca părinții ar trebui să ceară școlilor o situație a profesorilor vaccinați. Ce se va întâmpla?”

Sorin Cîmpeanu: “Am lansat o interogare la nivelul fiecărei școli și fiecărei universități, va trebui să centralizăm numărul personalului didactic vaccinat. În data de opt septembrie fiecare școală va raporta Ministerului Educației numărul de persoane vaccinate, date numerice și nu nominale.”

ADVERTISEMENT