News

Sorin Cîmpeanu, despre rezultatele de la Evaluarea Națională: ”Este o eroare a școlii că nu a reușit să-i pregătească pe elevi măcar pentru nota 7”

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat marți de ce numărul elevilor cu medii sub 5 la Evaluarea Națională a fost de 3 ori mai mare în mediul rural decât în mediul urban.
28.06.2022 | 14:44
Sorin Cimpeanu despre rezultatele de la Evaluarea Nationala Este o eroare a scolii ca nu a reusit sai pregateasca pe elevi macar pentru nota 7
Sorin Cîmpeanu își dorește o calitate a învățământului mai bună și mediul rural. Foto: facebook.com/SorinMCimpeanu
ADVERTISEMENT

În cadrul unei intervenții în emisiunea ”Omul potrivit” (Digi FM), Sorin Cîmpeanu a reiterat că în mediul rural, calitatea învățământului este mai slabă.

Sorin Cîmpeanu vrea ca profesorii să evalueze altfel lucrările elevilor

Această concluzie a fost expusă chiar în ziua în care ministrul educației a prezentat rezultatele de la Evaluarea Națională 2022. Astfel, amintim că 82,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat medii peste 5, fiind cel mai mare procent din 2011 până în prezent,

ADVERTISEMENT

Totuși, în mediul rural au fost raportate medii sub 5 de trei ori mai mult decât în mediul urban. La Digi FM, Sorin Cîmpeanu a indicat că vina pentru aceste rezultate aparține în principal școlilor din provincie.

Ministrul a explicat că sistemul de educație din prezent este organizat astfel încât să-i ajute pe elevi să obțină măcar nota 7. În același context, Cîmpeanu a reamintit profesorilor că trebuie să se corecteze lucrările elevilor într-o altă manieră.

ADVERTISEMENT

În continuare avem mulți colegi – dar îi apreciez și pe cei care își fac foarte bine datoria – care evaluează conținuturile și nu competențele. Am amintit problema abandonului școlar. Este dramatic. Cei care au susținut Bacalaureatul anul acesta sunt 126.000, dintre care 111.000 din promoția curentă.

Aș vrea să subliniez că sunt cu 3.000 mai mult decât anul trecut, în condițiile în care am avut cu 7.000 de candidați mai puțin. Candidații sunt din ce în ce mai puțini. La Ministerul Educației nu se găsesc datele care țin de tinerii care au plecat din țară.

ADVERTISEMENT

Ministrul educației vrea statistica despre tinerii plecați din țară

O interconectare a acestor date este absolut necesară. Câți se regăsesc în sistemul de educație? Azi am solicitat să avem o situație cu privire la cei care au început clasa a XII-a în septembrie 2021, elevi care ar fi trebuit să se prezinte la Bacalaureat.

În evidențe sunt 152.000 și la Bac au ajuns 111.000, pentru ca ceilalti 15.000 sunt din promoțiile anterioare. Diferența de 40.000 este dată de elevii care în perioada crizei sanitare s-au îndepărtat de școală, dar și de elevii care deși au revenit, nu au reușit să termine anul școlar.”

ADVERTISEMENT

În continuare, Sorin Cîmpeanu a fost rugat comenteze observațiile fostului ministru al educației, Mircea Miclea, care a subliniat că notele bune de la Evaluarea Națională reflectă mai ales eforturile părinților.

Nota 7, printre marile obiective ale unei școli

Conform analizei publicate de edupedu.ro, Miclea crede că meditațiile asigurate de părinți au anulat unele deficite prezente în sistemul de educație în ultimii doi ani. Totuși, posibilitățile financiare mai reduse ale părinților din mediul rural au dus la lipsa mediațiilor și implicit la rezultate mai slabe ale elevilor.

Meditațiile sunt o componentă importantă. Școala trebuie să aigure un nivel de minimum nota 7, fără meditații. În orice stat al acestei lumi, pentru orice părinte este normal să investească pentru educația copilului. Pe de altă parte, perioadele de criză accentuează diferențele între elevii care sunt slabi și elevii care sunt buni.

Notele mari nu au fost doar ale acelor care au făcut meditații. La prima vedere, da, sunt de acord cu ce a spus profesorul Miclea. Sunt de 3 ori mai mulți acei elevi care au luat sub 5 la Evaluarea Națională în mediul rural decât în mediul urban. Parcă sunt două țări diferite. Este o eroare a școlii că nu a reușit să pregătească acești elevi măcar pentru nota 7”, a completat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT