News

Sorin Cîmpeanu a prezentat rezultatele de la Evaluarea Națională: ”În mediul rural am avut medii sub 5 de trei ori mai mult decât în mediul urban”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat joi primele rezultate obținute de elevi la Evaluarea Națională. Printre altele, el a prezentat care au fost cele mai grele subiecte pentru elevi.
23.06.2022 | 10:24
Sorin Cimpeanu a prezentat rezultatele de la Evaluarea Nationala In mediul rural am avut medii sub 5 de trei ori mai mult decat in mediul urban
Sorin Cîmpeanu este deranjat de problemele apărute cu evaluarea grilelor. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că peste 82% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2022 au luat medii peste 5. Conform statisticilor edupedu.ro, este cel mai mare procent de acest fel înregistrat în ultimii 10 ani, de la introducerea camerelor de filmat în clase, în 2012.

Plusurile și minusurile de la Evaluarea Națională

În continuare, ministrul educației a mulțumit specialiștilor din Ministerul Educației pentru calitatea subiectelor. Cîmpeanu a reliefat că subiectele ”au fost extrem de bine formulate”. Datele oficiale arată că la Evaluarea Națională din acest an fost  221 medii de 10. La Limba română, au existat 810 elevi notați cu 10. De asemenea, au fost raportate și 2.966 de medii de 10 la Matematică.

ADVERTISEMENT

La județe avem o medie peste 5 în proporție de peste 70%. Cea mai mică pondere a notelor de 5 a fost în județul Teleorman, 71,8%. În București a fost 91,6%. În mediul rural am avut medii sub 5 de trei ori mai mult decât în mediul urban. Anul acesta nu au fost întreruperi ale școlii. Am mai spus-o. Ele generează dezastre în educație.

Pentru că programa a fost anunțată în urmă cu mai multe luni, nu trebuie să uităm că semestrul al doilea al clasei a VIII-a nu a făcut obiectul Evaluării Naționale. Vreau să mă refer la avantajele evaluării digitale. La Matematică, defalcarea a fost maxim posibilă la un punct.

ADVERTISEMENT

Avantajul evaluării digitale

Un alt avantaj: identificarea itemilor care au pus cele mai mari probleme elevilor. Numărul notelor la Matematică, spre exemplu, care au avut diferențe de maximum un punct… Au fost șapte note. Au fost și lucruri triste. Este inadmisibil ca la partea de grilă să existe diferențe între cei doi evaluatori. Și totuși, ele au existat”, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Declarațiile integrale despre rezultatele de la Evaluarea Națională 2022, pot fi urmărite mai jos. Mai departe, elevii nemulțumiți de notare pot depune contestaţiile azi, între 16:00 și 19:00, dar şi vineri, între 8:00 și 12:00. Contestațiile pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

ADVERTISEMENT

După rezolvarea contestaţiilor, rezultatele finale vor fi afişate la data de 30 iunie. Amintim că media generală de la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Cum au arătat rezultatele la simulare

Amintim că la 14 aprilie au fost comunicate rezultatele obținute de candidații care au participat la simularea probelor scrise din cadrul examenelor de finalizare a ciclului liceal

ADVERTISEMENT

Astfel, la Limba și literatura română au fost obținute note mai mari sau egale cu 5 pentru 70,53% dintre elevi (n.r. – 71,17% în 2021). Zece elevi au obținut nota 10 în urma simulării susținute între 4 și 6 aprilie.

Pe segmentul de notare 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 7 – 7.99: 26.172. Rată de prezență: 92,07% (159.117 elevi) Limba și literatura maternă – note mai mari sau egale cu 5: 82,45% (79,49% în 2021). 23 de elevi au obținut nota 10. Pe segmentul de notare 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 8 – 8.99: 2.153

Rată de prezență: 99,96% (9.903 elevi). Matematică: note mai mari sau egale cu 5: 60,58% (59,77% în 2021). 244 de elevi au obținut nota 10. Pe segmentul de notare 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 5 – 5.99: 25.154 Rată de prezență: 91,69% (158.496 de elevi)”, se arăta în comunicatul de presă remis de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă