News

Sorin Cîmpeanu explică numărul mic al notelor de 10 de la Evaluarea Națională. Cum au fost concepute subiectele

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat numărul mic al notelor de 10 de la Evaluarea Națională și a spus cum au fost concepute subiectele.
29.06.2021 | 13:04
Sorin Cimpeanu explica numarul mic al notelor de 10 de la Evaluarea Nationala Cum au fost concepute subiectele
Sorin Cîmpeanu explică numărul mic al notelor de 10 de la Evaluarea Națională. Cum au fost concepute subiectele. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, Ministerul Educației a publicat rezultatele obținute de elevi la examenul de Evaluare Națională. Acestea pot fi verificate și pe FANATIKAICI.

Față de anul trecut, numărul notelor de 10 a fost unul considerabil mai mic. Dacă în 2020 am avut 839 de medii de 10, în prezent s-au înregistrat doar 120.

ADVERTISEMENT

Numărul mic al notelor de 10 de la Evaluarea Națională, explicat de ministrul Cîmpeanu. Cum au fost concepute subiectele

Ministrul Sorin Cîmpeanu nu se arată îngrijorat de această diferență, ba dimpotrivă, spune că este foarte bine. Acesta a și explicat de ce are această poziție.

Oficialul Guvernului spune că, în 2021, subiectele la Evaluarea Națională au fost concepute diferit de anii precedenți.

ADVERTISEMENT

”Pot să vă anunț că avem 120 de medii de 10. Anul trecut au fost 839. Anul acesta este primul an în care structura subiectelor este foarte asemănătoare cu cea a testelor PISA.

Prin acest lucru se elimină subiectivitatea și vă spun că este foarte bine că avem mai puține note de 10. Subiectele au fost gândite pentru nivelul de jos, mediu. Pentru nivelul de 10 au fost subiecte mai dificile anul acesta”, a spus Cîmpeanu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, în total au existat 839 de medii de 10, un record. Trebuie ținut cont și de faptul că în 2020 s-a dat examen doar din materia din primul semestru, pe fondul pandemiei de Covid-19.

Rata de promovabilitate de la Evaluarea Națională, cea mai bună din ultimii 3 ani

Conform primelor date oferite de Ministerul Educației, rata de promovabilitate din 2021 este cea mai bună din ultimii 3 ani: peste 76%.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu se declară mulțumit de rezultatele din acest an, unul afectat și el de restricțiile din pandemie.

”Rezultatele sunt mai bune decât anul trecut. În ultimii ani, am avut procente de 73%, 72% și 76%. Procentul este mai mare decât în ultimii ani. Sigur că se resimte problema crizei sanitare.

Pe de o parte avem un număr mai mic de elevi. Este vorba de generația care a făcut clasa pregătitoare. Am avut puțin peste 131.000 de elevi. Anul trecut am avut peste 160.000.

Sunt 467 de note de 10 la limba română, de zece ori mai puține decât anul trecut și 1439 de note de 10 la matematică, jumătate față de 2020. Avem mai puține note sub 5 decât anul trecut. Este cel mai mare procent de promovare din ultimii 3 ani”, a mai spus ministrul la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT