News

Şoselele din România, împânzite de radare. Poliţia Rutieră achiziţionează echipamente de ultimă generaţie

23.11.2020 | 17:55
Soselele din Romania impanzite de radare Politia Rutiera achizitioneaza echipamente de ultima generatie
ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne a demarat un program vast de achiziții prin care vrea să crească numărul de radare pe care poliția rutieră le are la dispoziție, precum și cel al aparatelor de depistare a consumului de droguri.

Nu mai puțin de 250 de radare vrea să cumpere Poliția Română în cadrul programului „Dezvoltarea sistemului mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.

ADVERTISEMENT

Costurile totale ale programului se ridică la 126.807.000 lei, fondurile provenind atât de la Uniunea Europeană, cât și de la bugetul de stat.

Poliția va primi 250 de radare și 44 de aparate pentru depistarea consumului de droguri

Pe lângă cele 250 de radare, poliția rutieră va fi dotată cu 300 de autospeciale, 44 de dispozitive electronice mobile de depistare a consumului de droguri de către șoferi, un sistem de stocare, colectare și analiză a datelor transmise de către cele 4.000 de tablete pe care polițiștii rutieri de pe teren le vor primi.

ADVERTISEMENT

Programul a fost demarat în contextul în care România înregistra, potrivit datelor din 2017, un număr de 98 de decese la milionul de locuitori provocate de către accidentele rutiere, cu mult peste media europeană care era de 49 de decese la un milion.

Prin sistemul informatic pe care vrea să-l pună la punct Ministerul de Interne, se va constitui o bază de date elementele care afectează siguranța rutieră astfel încât administratorii drumurilor să ia măsurile de corectare a lor.

ADVERTISEMENT

Alte obiective menționate în nota de fundamentare sunt: „creșterea prezenței în trafic a forțelor de Poliție Rutieră, precum și creșterea mobilității acesteia în vederea reducerii timpului de intervenție la activitățile specifice pe rețeaua de infrastructură rutieră; depistarea eficientă în trafic a celor care pun în pericol participanții la trafic și afectează infrastructura rutieră, prin comportament rutier deviant, produs de consumul substanțelor psihoactive.

De asemenea, un obiectiv și realizarea unor analize geospațiale complexe privind tronsoanele de drum cu număr mare de accidente rutiere.

ADVERTISEMENT

Nota de fundamentare a cheltuielilor aferente programului a fost aprobată în Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT