News

Soția șefului CJ Prahova, implicată într-un accident rutier. Ce decizie a luat poliția în legătură cu partenera lui Iulian Dumitrescu

Alexandra, soția lui Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova aflat sub control judiciar, a fost protagonista unui accident de circulație.
14.02.2024 | 09:33
Sotia sefului CJ Prahova implicata intrun accident rutier Ce decizie a luat politia in legatura cu partenera lui Iulian Dumitrescu
Iulian Dumitrescu și soția sa dețin un Land Rover, dar au fost fotografiați în timp ce conduceau și alte mașini de lux. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, G4media
ADVERTISEMENT

Contestația înaintată de Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, la măsura controlului judiciar în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită și fals a fost respinsă luni de Tribunalul București. Procurorii susțin că Dumitrescu ar fi pretins, ajutat de cumnatul său, unui om de afaceri achiziţionarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părţilor sociale deţinute de ruda sa la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora.

Soției lui Iulian Dumitrescu i-a fost reținut permisul de conducere

De asemenea, anchetatorii mai susțin că Dumitrescu, în calitate de președinte al CJ Prahova, ar fi primit, cu ajutorul celor doi complici, sora și cumnatul său, suma totală de 16.210.000 lei. Firma omului de afaceri avea un contract în derulare cu CJ Prahova. De asemenea, Dumitrescu este suspectat că a omis să completeze în declarațiile de avere sume de bani de ordinul sutelor de mii de euro care ar fi fost cheltuite pe excursii și shopping, dar și pe mașini de lux. Și numele soției lui Iulian Dumitrescu, Alexandra, apare în două dosare înregistrate pe 2 mai 2023 la Tribunalul București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Un dosar are obiectul “suspendare act administrativ”, iar cel de-al doilea “anulare act administrativ”. De fapt, pe 27 septembrie 2022, soția lui Iulian Dumitrescu a fost protagonista unui accident rutier în urma căruia Direcția Generală de Poliție a Municipiului București i-a suspendat dreptul de a conduce pentru 180 de zile, iar ea a contestat în instanță această decizie care a fost luată pe 24 martie 2023. Instanța a arătat că, la data de 27.09.2022, în jurul orei 15.50, reclamanta Alexandra Dumitrescu a condus autovehiculul marca Land Rover pe strada Pădurii, dinspre strada Vorniceni către Bulevardul Oaspeților, iar când a ajuns la intersecție a intrat în coliziune cu un autovehiculul marca Hummer. Soției lui Iulian Dumitrescu i-a fost reținut permisul de conducere la data de 27.09.2022, fiindu-i eliberată dovada înlocuitoare cu drept de circulație, a cărei valabilitate a fost prelungită până la data de 11.03.2023.

Autoturismul Land Rover este singura mașină trecută în declarația de avere de Iulian Dumitrescu, deși a fost fotografiat conducând mai multe mașini de lux. Alexandra Dumitrescu a susținut că împotriva sa au fost demarate cercetările penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, formându-se un dosar penal de pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, susținându-se că aceasta ar fi încălcat prevederile art. 57 alin. (2) din OUG nr. 195/2002, potrivit cărora „la intersecțiile cu circulație dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificația indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicațiile ori semnalele polițistului rutier”. În dosarul penal s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prin lipsa plângerii prealabile.

ADVERTISEMENT

Prin Dispoziția Șefului Brigăzii Rutiere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, din data de 24.03.2023, s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 180 zile, începând cu data de 12.03.2023. Alexandra Dumitrescu a învederat instanței că s-a reținut prin dispoziție că în dosarul penal s-a dispus clasarea cauzei penale față de aceasta sub aspectul săvârșirii, la data de 27.09.2022, a infracțiunii de vătămare corporală. Pentru a se putea dispune suspendarea actului administrativ, reclamanta a arătat că, în speță, sunt îndeplinite condițiile dispunerii suspendării executării unui act administrativ reglementate de dispozițiile art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, precum introducerea plângerii prealabile, existența unei cauze justificative și a unei pagube iminente.

Cealaltă persoană implicată în accident a suferit leziuni corporale

În aceste condiții, soția lui Iulian Dumitrescu a apreciat că dispoziția, în calitatea sa de act administrativ cu caracter individual, este nelegală, întrucât nu este asigurată conformitatea cu dispozițiile legale incidente – în sensul în care, pe de o parte, nu sunt respectate prevederile art. 103 din OUG nr. 195/2022 privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și, pe de altă parte, nu sunt respectate dispozițiile constituționale care reclamă necesitatea unei motivări efective a actelor administrative.

ADVERTISEMENT

Întrucât în speța de față nu s-a stabilit existența faptei, a vinovăției reclamantei și a unei vătămări corporale a persoanei vătămate ca urmare a nerespectării regulilor de circulație de reclamantă, ci s-a reținut doar că aceasta a suferit „leziuni corporale”, reclamanta a considerat că Dispoziția a fost în mod nelegal emisă, cu nesocotirea dispozițiilor art. 103 alin. (2) lit. d) din OUG nr. 195/2002, față de neîntrunirea primei condiții expuse de textul de lege, și anume “implicarea într-un accident de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane”.

Reclamanta a învederat instanței că suspendarea exercitării dreptului său de a conduce reprezintă o ingerință nelegală a autorităților publice în dreptul său la viață privată și de familie, drept consacrat de art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, restrângerea drepturilor acesteia fiind nejustificată, în condițiile în care vinovăția acesteia relativ la producerea accidentului de circulație din data de 27.09.2022 nu a fost stabilită, o asemenea restrângere nefiind nici necesară, nici proporțională cu interesele urmărite de autoritățile publice. Așadar, reclamanta a solicitat instanței să aibă în vedere că exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice îi este imperios necesară acesteia.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București a respins cererea soției lui Iulian Dumitrescu

Soția lui Iulian Dumitrescu a arătat că persoana vătămată nu a suferit în realitate leziuni corporale, acesta fiind transportată la spital în urma accidentului pentru investigații, care nu s-au soldat cu o constatare a existenței unor vătămări. În absența unor concluzii ale autorităților asupra unor atare elemente, reclamanta a considerat că nu poate fi considerată vinovată de producerea accidentului din data de 27.09.2022, motiv pentru care restrângerea dreptului acesteia de a conduce autovehicule pe drumurile publice, prin suspendarea exercitării pe o perioadă de 180 zile, este o măsură vădit nelegală și cauzatoare de prejudicii pentru desfășurarea activităților sale, limitându-i-se libertatea de mișcare, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Referitor la criticile Alexandrei Dumitrescu privind motivarea actului administrativ, instanța a constatat că autoritatea publică emitentă a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile, având în vedere că reclamanta a fost implicată într-un accident de circulaţie în urma căruia s-a constituit un dosar penal, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti dispunând clasarea cauzei. Instanța a mai arătat că “niciunul dintre motivele invocate de reclamantă nu are aptitudinea de a devoala o împrejurare legată de starea de fapt sau de drept ce ar putea releva o nelegalitate evidentă de natură a impune înlăturarea caracterului ex officio al actului administrativ contestat”. În ceea ce privește îndeplinirea condiției referitoare la existența unei pagube iminente, instanța a reținut că reclamanta nu a făcut dovada împrejurării că prin dispoziția de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile i-a fost produs în mod direct și concret vreo pagubă iminentă.

Prin raportare la susținerile reclamantei privitoare la prejudiciu (respectiv imposibilitatea de a se deplasa cu autoturismul pentru desfășurarea activității profesionale ori a ajutării membrilor de familie), tribunalul a subliniat că iminența producerii unei pagube nu poate consta în însăși executarea actului administrativ atacat. Pe 31 mai 2023, Tribunalul București a respins, ca neîntemeiată, cererea Alexandrei Dumitrescu de suspendare a executării actului administrativ. În celălalt dosar, în care a cerut anularea acestui act, Tribunalul București se va pronunța pe 23 martie 2024. Alexandra Dumitrescu este director general la o firmă care se ocupă cu lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor. Conform declarației de avere a lui Iulian Dumitrescu, soția sa a încasat, anul trecut, dividende de 573.837 lei de la această firmă.

ADVERTISEMENT