ADVERTISEMENT
News

Soțul șefei DIICOT, condamnat într-un dosar de corupție. Decizia nu este definitivă

Autor: Bogdan Solomon | 24.09.2020 | 14:55
Soțul șefei DIICOT, condamnat într-un dosar de corupție. Decizia nu este definitivă
Soțul Giorgianei Hosu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. Sursa foto: Mediafax

Tribunalul București l-a condamnat joi la trei ani de închisoare cu suspendare pe Dan Hosu, soțul șefei Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, într-un dosar ce vizează comiterea unor fapte de corupție.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare și va trebui, de asemenea, să suporte cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 de lei. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la pronunțare.

De remarcat, însă că fostul polițist a scăpat de acuzațiile de trafic de influență și dare de mită după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (n.r. mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

ADVERTISEMENT

Soțul șefei Diicot a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție

Dan Hosu a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

Potrivit procurorilor, din postura sa de șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al Cosiliului de Administrație al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă ar fi urmărit, spre exemplu, „să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Și finul Elenei Udrea este implicat în acest dosar

În perioada martie 2015 – martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (n.r. fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit „foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica „contracte păguboase de până la 480.000 euro fără TVA”, încercând să mascheze astfel primirea banilor pentru traficul de influență. În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu i-ar fi cerut fostului lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației pentru a-i furniza datele de identificare ale unor persoane decedate.

Soțul șefei DIICOT intenționa să încheie apoi înțelegeri cu urmașii lor și, contra unui comision, să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață. Pentru „serviciile sale”, Hosu i-ar fi plătit fostului coleg „un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc”.

ADVERTISEMENT

Cât despre finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, acesta și-a recunoscut faptele în schimbul unei pedepse ceva mai blânde. Așa se face că a primit doar 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. La fel a procedat și Liviu Andrei Stoicescu, o altă persoană din conducerea Carpatica implicată în dosar.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!