Sport

Speranţe deşarte! Cum a ratat România calificarea la Euro, unde n-am mai fost de 25 de ani

02.05.2021 | 22:19
Sperante desarte Cum a ratat Romania calificarea la Euro unde nam mai fost de 25 de ani
ADVERTISEMENT

România a pierdut cu 19-23 meciul din Muntenegru, ultimul din preliminariile pentru Campionatul European din 2022. “Tricolorii” aveau nevoie de un punct în faţa unui adversar accesibil, pe care l-am învins la 9 goluri în prima manşă. 

Pentru “tricolori” anul 2021 a fost unul de coşmar. Începutul din preliminarii a fost foarte bun. În ciuda înfrângerii din Suedia, România a învins în meciul doi selecţionata Muntenegrului, cu 36-27. Meciul ne-a transformat în mari favoriţi la locul secund, direct calificant.

ADVERTISEMENT

Speranţe mari la începutul anului 2021 pentru “tricolori”

Mai mult, la Euro se calificau şi patru echipe care încheiau pe locul 3, iar pentru România urma o “dublă” care se anunţa facilă împotriva naţionalei din Kosovo, una fără valori şi fără experienţă la nivel internaţional.

Însă, jocul excelent cu Muntenegru s-a risipit şi Kosovo a obţinut două rezultate incredibile: 23-23 la Kosovo şi victorie cu 30-25 în Sala Polivalentă de la Bucureşti. România a avut la îndemână calificarea şi i-a dat cu piciorul cu un singur punct obţinut din patru posibile cu Kosovo.

ADVERTISEMENT

Chiar şi aşa, jocul rezultatelor ne păstra în cărţi pentru calificare. Suedia ne-a învins fără drept de apel şi în returul disputat la Sibiu, 31-23, însă nu aveam aşteptări de la meciul împotriva vicecampioanei mondiale.

Un punct cu Muntenegru ne ducea la Euro! În tur, am câştigat la 9 goluri

Victoria naţionalei din Muntenegru împotriva selecţionatei din Kosovo ne-a dus înaintea meciului de la Podgorica, ultimul din preliminarii, cu şansa a două rezultate din trei pentru calificare, egal sau victorie.

ADVERTISEMENT

Adversarul nu era unul grozav, “tricolorii” reuşeau în tur o victorie la 9 goluri, însă lucrurile de pe parchet au stat diferit. Popescu a făcut minuni în prima repriză în poarta României, însă asta nu ne-a ajutat să conducem meciul.

Lipsa de imaginaţie pe faza de atac! Egalul califica ambele echipe

Defensiva a fost exactă, însă lipsa imaginaţiei pe faza de atac a fost crâncenă şi ne-a costat mult. Dovadă stă scorul din prima repriză: 9-9, la capătul celor 30 de minute în care ambele naţionale au ratat foarte mult.

ADVERTISEMENT

Deşi un egal califica atât Muntenegru, cât şi România la turneul final, elevii lui Rareş Fortuneanu nu au reuşit să mai ţină pasul cu adversarul în repriza secundă. Golurile “tricolorilor” veneau foarte greu, jocul de atac fiind fără substanţă.

Iar când poarta nu a mai funcţionat ca şi în prima repriză, adversarii s-au desprins. Deşi în ultimele 10 minute România a mai redus diferenţa la doar două goluri, muntenegrenii au reuşit să se desprindă decisiv şi au câştigat cu 23-19.

România rămâne în lumea a treia a handbalului!

Din păcate, o victorie care nu a fost deloc periclitată în ultimele minute şi pe care adversara noastră, o echipă despre care nu putem spune că e fioroasă, a obţinut-o clar. Sigur, au fost şi câteva decizii de arbitraj discutabile, dar nu ar fi corect să punem acest eşec pe seama acestui capitol.

Cel mai bun om de atac al României a fost Javier Humet. Interul dreapta a înscris 6 goluri, urmat la acest capitol de Bujor, cu 3 reuşite. De cealaltă parte, Vujovic şi Lasica au marcat câte 5 goluri pentru muntenegreni.

România a ratat cu brio calificarea la Euro după 25 de ani. “Tricolorii” au avut şansa unei grupe accesibile însă au încheiat pe ultimul loc aceste preliminarii, la egalitate de puncte cu naţionala din Kosovo. Rămânem în lumea a trei a handbalului.

  • 1996 este anul în care România a fost ultima dată la Euro
  • 6 goluri a marcat Javier Humet, cel mai bun marcator al României

 

ADVERTISEMENT