News

Sportivi deveniți politicieni. Un istoric electoral cu succese puține și de scurtă durată

Ionuț Lupescu ar putea deveni încă un sportiv care intră în politică din postura de candidat al PNL la București, însă antecedentele de acest tip nu-i sunt favorabile.
08.03.2024 | 15:28
Sportivi deveniti politicieni Un istoric electoral cu succese putine si de scurta durata
Succesele foștilor sportivi în politică au fost limitate, în cazurile cele mai fericite/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Printre variantele vehiculate în PNL privind candidatul la postul de primar general al Capitalei este și fostul fotbalist Ionuț Lupescu, component al echipei naționale în perioada Generației de Aur. Ar fi al doilea mare sportiv român care candidează pentru această funcție, după o altă legendă a sportului românesc, Ilie Năstase.

Confesiune după alegeri: „Eram prost”

Partidele au încercat sistematic să obțină capital politic prin racolarea în rândurile lor ale unor cunoscuți sportivi sau artiști, mai ales în perioada premergătoare alegerilor din 2008 și 2012, în perioada când parlamentarii erau aleși în circumscripții uninominale. Însă schimbarea de carieră a adus succese limitate foștilor sportivi, existând chiar cazuri de eșecuri usturătoare.

ADVERTISEMENT

Astfel a fost cazul lui Ilie Năstase care, în anul 1996, a fost desemnat de PDSR, predecesorul actualului PSD, drept candidat la Primăria Capitalei, cu speranța că notorietatea acestuia va aduce un succes al stângii în Capitală, pe atunci un fief al partidelor de dreapta. Cu toate că CDR îl susținea pe mai puțin cunoscutul, pe atunci, Victor Ciorbea, Ilie Năstase nu a reușit să devină primar obținând în turul II doar 43,2% din voturi. „Eram prost în ’96, când m-a contactat Adrian Năstase, să-mi facă propunerea de a candida la fotoliul de primar al Capitalei. Noroc că n-am ieșit! Toată nebunia m-a costat 900.000 de euro”, mărturisea Năstase într-un interviu acordat revistei Playboy în 2011.

După acest eșec, fostul tenismen a revenit în politică înscriindu-se în Partidul Conservator, iar în mai 2014 a candidat într-un colegiu senatorial din București, care rămăsese vacant în urma demisiei lui Dan Voiculescu, care încerca astfel să amâne sentința în procesul care, în cele din urmă, l-a trimis la închisoare. Năstase nu a stat mult în rândurile PC, înscriindu-se în iulie 2015 „partidul generalilor”, UNPR, alături de Gabriel Oprea, Neculai Onțanu sau Anghel Iordănescu.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă a fost fotbalist cu o carieră strălucită la finele anilor 70 și începutul anilor 80, după care a devenit antrenor la Steaua București, pe care a dus-o în finala din 1989 a Cupei Campionilor Europeni, și al echipei naționale cu care a ajuns în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1994. În 2012 a acceptat oferta lui Gabriel Oprea de a candida la Senat într-un colegiu uninominal din Ilfov, însă odată ales, Iordănescu a fost o prezență discretă în Parlament, iar în 2016 nu a mai candidat. În schimb, Ilie Năstase a luat în calcul varianta de a candida din nou la Primăria Generală, însă în eventualitatea în care adversar i-ar fi Traian Băsescu. Cum Băsescu a candidat la Parlament, iar UNPR dădea semne de dezagregare, Năstase nu și-a dus planul la capăt.

Mari sportivi, politicieni de rang secund

În afară de Iordănescu, un alt sportiv din Generația de Aur care s-a implicat în politică a fost fostul mijlocaș Dorinel Munteanu. La alegerile locale din 2020, el a deschis lista pentru consiliul local a PMP din Galați. Alegerea părea una logică ținând seama că, din calitate de antrenor, a obținut singurul titlul de campioană pentru Oțelul Galați. Însă Munteanu nu a reușit să transfere popularitatea enormă de care se bucură în oraș asupra partidului său, PMP obținând 4,9% și a ratat la limită intrarea în consiliul local. Dorinel Munteanu și-a încercat norocul și la alegerile parlamentare, fiind capul listei PMP pentru Senat, în județul Cluj. Cum partidul a ratat la nivel național atingerea pragului de 5%, nici Munteanu nu a obținut mandatul.

ADVERTISEMENT

Și-au încercat norocul în politică și sportivi care provin din zona sporturilor mai dure, de contact. Astfel, fostul luptător de kickboxing Cătălin Moroșanu s-a înscris în PDL și a devenit consilier județean în Iași după alegerile din 2012. Un an mai târziu devenea șeful organizației de tineret a PDL Iași. Anul 2016 părea să fie ocazia de a intra în politica mare după ce a obținut un nou mandat de CJ Iași și devenise prim-vicepreședintele Tineretului Național-Liberal. Însă speranțele sale de a prinde un loc eligibil au fost spulberate de aranjamentele din interiorul filialei PNL Iași. „Schimbarea clasei politice este o iluzie deșartă”, a spus Moroșanu atunci când și-a anunțat retragerea din politică.

Ceva mai mult noroc a avut Daniel Ghiță, un alt nume cunoscut în kickboxing. Inițial s-a înscris în Partidul România Unită, fondat de Bogdan Diaconu și Sebastian Ghiță, o formațiune ultranaționalistă. Însă în 2020, Ghiță a candidat pentru PSD, de pe prima poziție a listei pentru Camera Deputaților din județul Ilfov. Odată ajuns în Parlament, s-a ilustrat prin poziții mai apropiate de AUR decât cele ale social-democraților. La finele anului trecut, era aproape să se încaiere cu un grup de deputați UDMR, avându-l alături pe unul dintre cei mai combativi parlamentari ai lui George Simion, Dan Tănasă.

ADVERTISEMENT

Ghiță a mai fost reclamat pentru că l-ar fi tras de ureche pe un senator USR, iar în rest a provocat deliciul colegilor săi prin lupta constantă cu limba română, atât atunci când vorbește, cât și când scrie pe Facebook sau citește de pe foaie, după cum probează un fragment dintr-o declarație făcută în plen: „Sunt colegi de-ai noștri, din Parlament, care efectiv aruncă de fiecare dată cu noroi vorbe fără acoperire în fapte, delațiuni mizerabile, specifice fostei Securități. Ce să înțelegem de aicea? Că aceste fantome a trecutului ne urmărește și ne otrăvește viețile și în zi… și astăzi? Sau că unii dintre noi sunt copiii foștilor securiști care au distrus destine și vieți?

Fosta campioană mondială la gimnastică Corina Ungureanu a tot schimbat partidele însă acest lucru nu a ajutat-o să facă o carieră în politică. Inițial, s-a înscris în UNPR, fiind vicepreședinte al organizației de Prahova. La alegerile locale din 2012 l-a susținut pe Iulian Bădescu (PSD) la funcția de primar al orașului Ploiești, după care a devenit consilierul acestuia pe probleme de sport. Ulterior, Ungureanu a demisionat și din PSD, iar la alegerile europarlamentare a candidat ca independentă, dar fără succes. La scurtă vreme după alegeri și-a anunțat înscrierea în PNL. Liberalii nu au promovat-o în nicio funcție de demnitate publică, iar în 2019 Corina Ungureanu a devenit membră a Pro România.

ADVERTISEMENT