Sporturi

Sportivii care vor participa la JO de la Tokyo se tem de repercusiunile vaccinului pentru COVID-19. Cum i-ar putea afecta

27.12.2020 | 09:25
Sportivii care vor participa la JO de la Tokyo se tem de repercusiunile vaccinului pentru COVID19 Cum iar putea afecta
ADVERTISEMENT

Unii sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice din 2021 de la Tokyo susțin că se tem de efectele adverse pe care le poate produce vaccinul pentru COVID-19, iar de aici s-a produs o întreagă dezbatere în spațiul public din Regatul Unit.

Este cazul sportivilor britanici, care se tem că vor ieși pozitivi la testele antidoping, din cauza administrării vaccinului pentru COVID-19, în timp ce sportivii paralimpici ar putea avea și mai mari probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Agenția Internațională Antidoping (WADA) poartă discuții în acest sens cu companiile farmaceutice care vor produc vaccinul, însă nu există o poziție oficială clară cu privire la acest subiect.

Sportivii care vor participa la JO Tokyo 2021 se tem că ar putea pica testele antidoping din cauza vaccinului pentru COVID-19

Agenția Antidoping din Regatul Unit încă așteaptă informații cu privire la acest subiect de la WADA, pentru a vedea dacă vaccinul este sigur și nu va încălca niciuna dintre regulile antidoping.

ADVERTISEMENT

Tully Kearney, sportivă parlimpică la disciplina înot a scris însă îngrijorată pe twitter: „Sunt chiar șocată, mai ales că sunt în grupa de risc și e posibil să fiu chemată pentru vaccinare foarte curând, iar situația trebuia lămurită deja. Risc boli grave sau chiar moartea dacă mi se va administra vaccinul, ori să fiu suspendată pentru că o să fiu găsită dopată și o să ratez astfel Jocurile Olimpice?!”, a spus îngrijorată sportiva.

Îngrijorările au apărut în Parlamentul britanic în Casa Lorzilor chiar de luna trecută, când vaccinul produs de gigantul farmaceutic Pfizer începea să fie administrat în Regatul Unit. Tema dopingului a fost principala temere și subiectul major de dezbatere, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie definitivă, în lipsa rezultatelor clinice și a unor dovezi științifice.

ADVERTISEMENT

Agenția Antidrog din Regatul Unit așteaptă explicații din partea Agenției Internaționale Antidoping (WADA)

Un reprezentant al Agenției Antidrog din Regatul Unit a declarat că așteaptă o informare din partea Agenției Internaționale Antidoping. Nick Wojek este șeful departamentului de sănătate și medicamente și care conform dailymail.co.uk a declarat: „Suntem tot timpul în contact cu Agenția Internațională Antidoping pentru a obține ultimele informații în acest sens. E prea devreme pentru a trage o concluzie cu privire la orice tip de vaccin, dar WADA ne-a asigurat că e extrem de improbabil ca vreunul dintre compușii vaccinurilor să violeze regulile antidoping”.

Ba mai mult, Nick Wojek a venit și a completat: „Se pare că riscul ca acești compuși ai vaccinului să nu se încadreze în limitele regulilor antidoping sunt foarte mici. Așteptăm și mai multe lămuriri din partea WADA pe acest subiect, înainte să îi sfătuim pe sportivi cum să procedeze în continuare”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT

Retragerea sportivilor unor țări ar fi o lovitură dură pentru Comitetul Olimpic Internațional, dar mai ales pentru sport în general și pentru țara gazdă, Japonia, care deja are pierderi mari din cauza amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care au fost reprogramate pentru vara viitoare.

ADVERTISEMENT