Life

Șprițuri de poveste. Cel mai vechi vin spumant românesc, Rhein Extra, este produs de 130 de ani în Pivnițele Rhein & CIA din Azuga, furnizor al Casei Regale a României

Șprițuri de poveste vă dezvăluie povestea celui mai vechi vin spumant românesc, Rhein Extra, produs în crama Pivnițelor Rhein & CIA din Azuga, furnizor al Casei Regale a României.
09.03.2023 | 10:56
Sprituri de poveste Cel mai vechi vin spumant romanesc Rhein Extra este produs de 130 de ani in Pivnitele Rhein  CIA din Azuga furnizor al Casei Regale a Romaniei
Șprițuri de poveste. Cel mai vechi vin spumant românesc, Rhein Extra, este produs de 130 de ani în Pivnițele Rhein & CIA din Azuga, furnizor al Casei Regale a României
ADVERTISEMENT

Pe 15 octombrie 2022, s-au împlinit 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca „suverani ai tuturor românilor”, la Alba Iulia. Oraș de referință în istoria noastră milenară. De la capitala primei uniri a țărilor românești, înfăptuită în 27 mai 1600 de Mihai Viteazul„voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei” la orașul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, născătoarea României Mari, ciuntită apoi de lăcomia barbară a Rusiei sovietice.

Șprițuri de poveste. Pivnițele Rhein & CIA din Azuga, furnizor al Casei Regale a României, produc de 130 de ani cel mai vechi vin spumant românesc, Rhein Extra

În ziua următoare, 16 octombrie 1922, festivităţile s-au mutat la Bucureşti. Seara, la Cercul Militar, primul rege al României Mari a oferit un dineu la care au participat, alături de oficialităţile române, şi reprezentanți de rang înalt ai mai multor ţări, ca Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, Danemarca, Norvegia și chiar îndepărtata Japonie.

ADVERTISEMENT

La masa regală s-a băut, printre altele, și vinul spumant Rhein, produs la Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 după metoda tradiţională „champenoise”, cu fermentație secundară în sticlă. Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 sunt furnizor oficial al Casei Regale a României din 1920. Cu excepția, evident, a perioadei 1947 – 1989.

La împlinirea centenarului de la încoronarea din Catedrala Întregirii din Alba Iulia, actualul proprietar al Pivniţelor Rhein & CIE Azuga 1892, Alexandrion Group, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România, a sărbătorit 130 de ani de la ȋnfiinţarea celebrelor „pivnițe”. Iată mai jos ce spunea atunci Nawaf Salameh, Președintele Fondator al Grupului Alexandrion, conform crameromania.ro. 

ADVERTISEMENT

„În 1886, când Wilhelm Rhein, primul dintre cei trei frați Rhein, sosea la Azuga, zona era aproape pustie. Doar 14 ani mai târziu, despre locul acesta se vorbea cu admirație la Expoziția Universală de la Paris. Regele Carol I, care a ȋnţeles potenţialul extraordinar al zonei ,a fost motorul acestui proces rapid de modernizare. Industria de la Azuga s-a ridicat cu sprijinul său direct”

„Fraţii Rhein au fost oamenii care au pus bazele unui imperiu industrial, iar urmașii lor au continuat munca. Sunt mândru că Alexandrion Group poate duce mai departe tradiţia Pivnițelor Rhein și calitatea spumantului Rhein. Am păstrat rețeta tradițională care a asigurat succesul spumantului, dar investim permanent în modernizarea acestei locații, a liniei de producție, pentru a menţine calitatea la cele mai înalte standarde”

Cea mai veche cramă din România este mai bine cunoscută turiștilor străini decât celor români!

Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1829 sunt cea mai veche cramă din România și produc vin spumant după metoda tradiţională „champenoise”, cu fermentație secundară în sticlă. În aceste „pivnițe” s-a „născut” Rhein Extra, cea mai veche marcă românească de vin spumant, conform adevarul.ro.

Împresurată de munți spectaculoși, „pitită” în capătul unei poteci largi și umbroase crama de la Pivnițele Rhein & CIE Azuga constituie un popas atât pentru „pohtele” trupului, cât și pentru ostoirea sufletului. Știa ce știa Regele Mihai când își făcea apariţia, des spune istoria, pe motocicletă, în curtea cramei, pentru a se relaxa în „umbra” pivnițelor, încântat de spectaculosul decorul din jur.

ADVERTISEMENT

Acum, paradoxal, „pivnițele” le sunt cunoscute mai mult turiștilor străini decât celor români, americanii și japonezii în special apreciază la superlativ multele calități ale licorilor din crama istorică din Azuga. O fi, în cazul americanilor, și din cauza rezonanței numelui… CIA?

Pivnițe speciale, atipice, construite la suprafață, cu pereți dubli, ventilație natirală și izolare termică asigurată de… mucegaiul negru!

Pivnițele Rhein & CIA sunt clădite atipic, nu în pământ, ci la suprafaţă, cu pereţi dubli şi ventilaţie naturală. Interiorul bine izolat asigură temperatura constantă și dezvoltarea mucegaiului negru pe pereţi, care sunt condiţiile de bază pentru producerea şi învechirea vinului spumant, alb sau roze. Sticlele în care fermentează acesta stau să se „odihnească” pe stative speciale de la 6 luni în sus, răsucite manual pe toate părțile.

ADVERTISEMENT

„Cea mai veche marcă de spumant românesc, Rhein este cunoscută în istorie ca spumantul regilor, al elitei și al evenimentelor istoriei anilor 1900-1948. Calitățile sale remarcabile au fost recunoscute la doar câţiva ani de la debutul producţiei. În 1905, Rhein obţinea medalia de aur la Expoziţia Colonială de la Londra, ȋn 1929 la Expoziţia Generală de la Barcelona, ȋn 1935 la cea de la Bruxelles, iar astăzi continuă să fie medaliat la competiţii internaţionale din ȋntreaga lume, precum International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Decanter World Wine Awards sau Vinarium”, conform poveștii depănate pe crameromania.ro, site-ul citat și mai sus.

  • 1920 este anul  în care Rhein Extra a devenit spumantul oficial al Curţii Regale, titlu reînnoit în 2013 într-un cadru și moment festiv, onorat de Majestatea Sa Regele Mihai.
  • 200.000 de sticle de vin spumant se produc anual sub brandurile Rhein Extra și Prahova Valley
  • 12 încăperi are crama Rhein & CIA de la Azuga, care sunt denumite după soiurile de vin ce pot fi degustate în ele
ADVERTISEMENT
Tags: