News

Stare de urgență în Ecuador. Bărbați înarmați au intrat cu forța în sediul televiziunii publice. Video

Situație gravă de securitate în Ecuador. Mai mulți bărbați înarmați au intrat cu forța în sediul televiziunii publice. Între timp, președintele a declarat stare de urgență.
10.01.2024 | 08:50
Stare de urgenta in Ecuador Barbati inarmati au intrat cu forta in sediul televiziunii publice Video
Bărbați înarmați, intrați cu forța în direct în platoul unei televiziuni publice din Ecuador. Sursa foto: capturi X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La începutul săptămânii, președintele din Ecuador, Daniel Noboa, a declarat stare de urgenţă pentru 60 de zile. Violențele din statul sud-american au izbucnit o zi după dispariția celui mai periculos infractor din țară. Adolfo Macías, alias Fito, a evadat din închisoarea unde era deţinut.

Bărbați înarmați, intrați cu forța în direct în platoul unei televiziuni publice din Ecuador

După anunțul venit de la Quito, în Ecuador s-a declanșat haosul. Noboa a emis un decret prin care 20 de bande de traficanți de droguri sunt considerate grupări teroriste. El a autorizat armata ecuadoriană să ”neutralizeze” facțiunile criminale ”în limitele dreptului internațional”.

ADVERTISEMENT

Declararea stării de urgență i-a determinat pe membrii grupărilor criminale să declanșeze un val de atacuri în interiorul și în afara închisorilor. Mai mulți polițiști și gardieni ai închisorilor au fost uciși.

Marți, un post de televiziune a fost invadat de gangsteri înarmați, chiar în timpul unei transmisiuni în direct. Incidentul s-a petrecut în platoul unei televiziuni publice (TC) din Guayaquil (sud-vestul Ecuadorului) marţi după-amiază. Într-o primă fază au fost luați ostatici jurnalişti şi alţi angajaţi, potrivit imaginilor transmise în direct pe acest canal, transmite The Guardian.

ADVERTISEMENT

Nu trageţi, vă rog nu trageţi!”, se aude strigând o femeie în mijlocul focurilor de armă. În paralel, atacatorii, înarmaţi cu pistoale, puşti şi unii cu grenade artizanale, bat şi forţează oamenii îngroziţi să cadă la sol.

Difuzarea live a acestor imagini demne de un thriller au continuat timp de câteva minute. ”Unităţile naţionale de poliţie (…) au fost sesizate cu privire la această faptă criminală şi sunt deja la faţa locului”, au transmis poliţiştii într-un mesaj către presă.

ADVERTISEMENT

Apoi, într-un mesaj postat pe rețeaua X, poliția din Ecuador a informat că atacatorii televiziunii au fost reținuți. E vorba de o bandă de tineri alcătuită din 12 ecuadorieni și un venezuelan.

În ultimele zile, opt morţi şi trei răniţi s-au raportat în oraşul-port Guayaquil (sud-vest). Zona reprezintă un bastion al bandelor de traficanţi de droguri. Poliţia ecuadoriană a mai spus că doi ofiţeri au fost, de asemenea,”ucişi violent de criminali înarmaţi” în oraşul Nobol din apropiere.

ADVERTISEMENT

SUA, îngrijorări privind situația din Ecuador

Marți, Departamentul american de Stat s-a declarat ”extrem de îngrijorat” de violenţele din Ecuador. ”Suntem extrem de îngrijoraţi de violenţa de astăzi şi de luarea de ostatici din Ecuador”, a declarat asistentul secretarului de stat pentru afacerile din emisfera occidentală, Brian Nichols, pe X (fostul Twitter).

În plus, Statele Unite ”condamnă aceste atacuri scandaloase”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. ”Suntem în contact strâns cu preşedintele (Daniel) Noboa şi guvernul ecuadorian şi suntem pregătiţi să oferim asistenţă”.

ADVERTISEMENT