News

Start joc în campania electorală! Alegeri locale pentru 36 de localități

Este start joc în campania electorală pentru alegerile locale parţiale din 27 iunie
12.06.2021 | 10:04
Start joc in campania electorala Alegeri locale pentru 36 de localitati
ADVERTISEMENT

Greu de crezut, dar există localități în România care abia se pregătesc de scrutin. Mai exact, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că începând din acest weekend debutează campania electorală pentru alegerile locale parţiale din 27 iunie.

Aceasta se va încheia sâmbătă, 26 iunie, la ora 7.00 dimineața. Așadar, orice tentativă de convingere a oamenilor peste această oră ar putea fi aspru pedepsită.

ADVERTISEMENT

Start joc în campania electorală din 36 de localități

De remarcat că vor avea loc alegeri în 36 de localităţi, între care şase oraşe. Vor fi aleși cu această ocazie nu mai puțin de 35 de primari.

În tot acest timp, într-o comună din Dâmboviţa au loc alegeri pentru Consiliul Local. În comunele și orașele implicate în alegeri sunt permise acţiuni electorale, în aer liber, cu 1.000 de participanţi, dacă aceştia sunt vaccinaţi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, toți trebuie să poarte mască, să fie asigurați 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi rata de infectare să nu depășească 3 la mie.

Interesant este că pe întreaga durată a campaniei, potrivit deciziei CNA, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, au acces gratuit la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private.

ADVERTISEMENT

Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, respectând următoarele principii:

a) echitate — toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului
b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale competitorilor electorali;
c) corectitudine — toţi competitorii electorali să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant”.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu aparte ține de HG-ul de prelungire a stării de alertă. Astfel, Guvernul a decis că este permisă organizarea de manifestări electorale.

”La nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori se permit organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor/întrunirilor în cadrul campaniei electorale aferente alegerilor locale parţiale din data de 27 iunie 2021, cu participarea unui număr de până la 1.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activităţile sunt interzise la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori”, se arată în Hotărârea de Guvern.

ADVERTISEMENT