Suntem în plin sezon estival, iar turiștii se adună în număr mare pe plajele de pe litoralul românesc. Mare le-a fost mirarea unora când au văzut scumpirile dintr-o stațiune pe care o știau cu prețuri decente. Și în Mamaia situația este mai rezonabilă.
Credeați că Mamaia are cele mai piperate prețuri de la mare? Aflați că vă înșelați de această dată. Într-o altă stațiune există scumpiri care îi fac pe turiști să-și cumpere mâncare din magazine. O ciorbă la restaurant costă 35 de lei, iar o simplă șaorma ajunge cât un meniu întreg, 41 de lei.
O familie cu un copil a ajuns să cheltuie, într-o săptămână petrecută în această stațiune, suma de 4000 de lei. Aproape cât un salariu mediu pe economie. De bine de rău, odată sosiți, unii români se conformează, dar recunosc faptul că prețurile sunt cam ridicate.
Este vorba despre stațiunea Vama Veche, adorată în special de tineri și care, iată, în 2023 a detronat Mamaia la scumpiri. Inclusiv apa o găsești în această destinație la preț dublu. Dacă îți va fi poftă de o înghețată, o simplă cupă poate costa 20 de lei.
”Ar merge un doi, trei lei mai puţin, sincer, că se adună. O ciorba e 30, 35 de lei cam aşa”/ ”Am luat o porţie de piure cu aripioare, un piure cu cârnaţi. 70 de lei. Sunt exagerat de mari!”/ ”Faţă de anul trecut, mai scumpe. Acum, ce să faci, luăm un prânz, omul tot trebuie să mănânce”, au precizat câțiva turiști pentru Observator.
Pentru cei care nu vor să dea 35 de lei pe o ciorbă sau 41 de lei pe o șaorma, există varianta meniului zilei. Managerul unui restaurant din Vama Veche a detaliat ce poate conține acesta: ”Avem şi meniul zilei, ciorbă la alegere, cartofi prăjiţi cu şniţel şi salata, 39 de lei”, a spus Cristina Croitoru, manager de autoservire.
Toate cele menționate, în timp ce în Mamaia o ciorbă poate valora 20 de lei, o șaorma 27 de lei, iar o pizza mare poate atinge 85 de lei. Dacă vă displac Vama Veche și Mamaia, puteți alege Eforie Nord. În această stațiune prețurile sunt mai mici.
Un meniul al zilei costă 28 de lei în Eforie Nord. Turiștii care au mers deja în zonă au fost încântați de costuri. ”E o staţiune pentru tot românul. M-am simţit extraordinar, o săptămână am stat”/ ”O ciorbă de văcuţă, un şniţel cu cartofi şi o sălăţică, la 52 de lei”, au mărturisit vizitatorii.
Dacă aveți în plan să vă luați un concediu pe litoralul românesc, în perioada următoare, aflați și că am intrat de la 1 iulie în vârful sezonului estival. Această situație va crește și mai mult prețurile produselor. Din septembrie vor fi din nou ieftiniri.