O stațiune din România, cândva un loc ideal pentru concediile bunicilor noștri și un punct principal de atracție pentru turiștii străini, respectiv mari personalități ale lumii și boieri cu averi impresionante, este pe cale ”să renască din propria cenușă”, asemeni păsării Phoenix.
În urmă cu zeci și sute de ani, stațiunea se mândrea cu un peisaj de munte unic, aer răcoritor, ape vindecătoare, monumente, hoteluri și evenimente dedicate clasei nobile. Cel mai important imobil de aici, considerat un suflet al zonei, era un cazinou construit cu aprobarea împăratului austro-ungar, Frantz Iosef.
Vatra Dornei sau ”Perla Bucovinei”, așa cum a fost supranumită de către cei care au știut să o aprecieze, este astăzi un peisaj lipsit de strălucirea de altădată. În urmă cu peste patru decenii, faima locului și bazele de tratament de care dispune treceau inclusiv de Europa.
”Pe vremea când s-a inaugurat baza de tratament se venea cu caleaşca din Austria, Germania, Ungaria, deci era într-adevăr o circulaţie de cetăţeni străini la baza de tratament din Vatra Dornei”, a declarat pentru Observator primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș.
Despre Vatra Dornei se scria în ziarele de odinioară, atât din țară, cât și de peste hotare. În Arhiva Națională de Filme, stațiunea este descrisă astfel: ”Tinereţea şi voioşia cuceresc oraşul, munţii, inimile. Concursurile şi spectacolele se succed într-un vârtej multicolor”, potrivit sursei citate.
Acum, autoritățile locale fac eforturi să repună Vatra Dornei pe picioare. Pe ultima sută de metri au renovat cazinoul, iar din primăvară se fac aici expoziții culturale și evenimente culturale, tocmai pentru a crește interesul turistic. Un maistru constructor spune că monumentul istoric era pe cale să se prăbușească în următorii doi ani.
”Înăuntru era când am venit noi aici, în 2019, erau la subsol şi aici, erau stalacnite, erau bolovani de gheaţă, pardoseala era toată cu gheaţă. Dacă se mai lăsa vreo doi ani de zile cred că nu mai avea ce se reconstitui, era aproape, începuseră să cadă zidurile pe la subsol pe acolo”, a transmis tot pentru Observator și Dumitru Bercea, de profesie maistru constructor. Managerii de pensiuni din localitate sunt încrezători că stațiunea va renaște în câțiva ani “așa, ca pasărea Phoenix.”
Bazele de tratament din Vatra Dornei nu s-au erodat. Încă sunt căutate de cei care suferă de diferite boli și vor să se vindece. ”Apa carbogazoasă vine pe robinet, deci e apă minerală cum vine prin pământ cu concentraţie de 1 la mie la temperatura de 34-35 de grade”, a comunicat asistenta unei baze.
Turiștii sunt încântați de rezultatele apelor termale din Vatra Dornei, iar unii vin aici de mulți ani. ”Ne simţim foarte bine, chiar venim cu dureri şi plecăm de multe ori fără, chiar suntem bine.”, a declarat o turistă.