Life

Stațiunea iubită pe vremea bunicilor a decăzut total. Foarte puțini turiști mai vin aici, deși zona e superbă

Complexul adorat de români în trecut, într-un mare regres. Puțină lume mai ajunge în această regiune, în ciuda faptului că are potențial.
21.02.2024 | 13:08
Statiunea iubita pe vremea bunicilor a decazut total Foarte putini turisti mai vin aici desi zona e superba
Complexul adorat de români în trecut, într-un mare regres. Puțină lume mai ajunge în această regiune, în ciuda faptului că are potențial. Sursa foto: cniptarad.ro
ADVERTISEMENT

Stațiunea iubită pe vremea bunicilor a decăzut total. Foarte puțini turiști mai vin aici, deși zona e superbă. Cunoscut drept „perla Munților Apuseni”, locul are ape termale cu temperaturi situate între 25 și 32 de grade Celsius.

Complexul adorat de români în trecut, într-un mare regres. Puțină lume mai ajunge în această regiune, în ciuda faptului că are potențial

Complexul adorat de români în trecut, într-un mare regres. Puțină lume mai ajunge în această regiune, în ciuda faptului că are potențial. Se află în vestul țării, într-o mică depresiune cu aer curat și peisaje de poveste.

ADVERTISEMENT

Foarte puțini oameni mai vizitează în ziua de azi stațiunea balneoclimaterică Moneasa, situată la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la o altitudine medie de 280 de metri. E la 110 kilometri de Arad și la 20 de kilometri de orașul Sebiș.

Cei care ajung aici se bucură de ape termale cu temperatura de 25-32 de grade Celsius, precum și de ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice sau hipotone. Toate au efecte benefice în cazul mai multor afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea stațiunea Moneasa nu este la mare căutare și nu se numără printre preferințele turiștilor români. Din păcate, foarte mulți operatori turistici au renunțat să mai organizeze sejururi, mai ales de Crăciun sau de Anul Nou.

Unii și-au suspendat activitatea complet în sezonul rece din cauza dificultăților financiare. Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, a declarat pentru Agerpres, că 2023 a fost „cel mai dificil an pentru operatorii din turism din ultimele trei decenii”.

ADVERTISEMENT

Moneasa, stațiune balneoclimaterică din anul 1886

„Majoritatea pensiunilor şi vilelor s-au închis pe timpul iernii”, a mai spus edilul care consideră că „dificultăţile financiare şi numărul mic de turişti” i-au determinat pe administratorii de pensiuni să suspende activitatea.

„Avem nevoie de un set de măsuri pentru a sprijini mediul economic şi s-a aprobat deja în Consiliul Local ca, de anul viitor, taxa pe clădiri să scadă de la 1,3% din valoare, la 1,1% din valoare, în cazul persoanelor juridice”, a completat primarul.

ADVERTISEMENT

Stațiunea Moneasa este apreciată pentru factorii naturali de tratament. Locul dispune de instalații pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine, kinetoterapie, gimnastică medicală, instalații de elecro si fizioterapie.

De asemenea, turiștii care ajung în această regiune pot beneficia de masaj, împachetări cu parafină, bazine cu apă mezotermală în aer liber, precum și solarii pentru aerohelioterapie. Aerul plăcut ozonat al parcului din jur și pădurilor din apropiere contribuie foarte mult la aceste lucruri.

Clima din localitate este blândă datorită adăpostului oferit de culmile înconjurătoare. În anotimpul rece se produce destul de des fenomenul de inversiune de temperatură. Aceste inversiuni nu produc geruri prea mari.

Acest fenomen explică existența castanului comestibil și a liliacului sălbatic din împrejurimi. Stațiunea Moneasa, supranumită „Perla Apusenilor”, fiind cunoscută încă din secolul al XVI-lea. A primit titlul de ”stațiune balneară” de la Ministerul de Interne Imperial din Viena, în anul 1886, notează cniptarad.ro.

ADVERTISEMENT