News

Statul a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources de la Roșia Montană. Marcel Ciolacu: ”ANAF își face datoria”

La o lună după ce România a câștigat procesul Roșia Montană, ANAF-ul a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. Marcel Ciolacu a confirmat acest aspect.
05.04.2024 | 15:40
Statul a pus sechestru pe actiunile Gabriel Resources de la Rosia Montana Marcel Ciolacu ANAF isi face datoria
ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources de la Roșia Montană. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Statul român, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources de la Roșia Montană. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat această măsură.

ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources de la Roșia Montană

La începutul lunii martie, România câștiga procesul Roșia Montana, conform unei decizii luate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Tribunalului Arbitral dădea României câștig de cauză față de acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Magistrații de la Washington au respins pretențiile companiei legate de prevederile Tratatelor Bilaterale ale României cu Canada, respectiv Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Pe 8 martie 2024, în decizia comunicată celor două ”tabere” din proces, Curtea de Arbitraj obliga reclamanţii să ramburseze României o parte din cheltuielile de judecată. În total, suma ajungea la peste 10,16 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest aspect, statul român face pași în încercarea de a-și recupera banii. Astfel, ANAF-ul a pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, scriu cei de la profit.ro.

Sursa citată mai scrie că Fiscul român a trimis o notificare de plată celor de la Gabriel Resources. Apoi, a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră.

ADVERTISEMENT

Cei de la Gabriel Resources confirmă, într-un comunicat, că statul român a luat măsuri de precauție și precizează că evaluează posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj (ICSID), care a dat câștiga de cauză României.

”În urma unei analize suplimentare a deciziei Tribunalului împreună cu consilierii săi profesioniști, Compania continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund eronată. În consecință, compania evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie depusă în termen de 120 de zile de la data pronunțării deciziei”, se arată în comunicatul companiei.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, despre pasul Fiscului: ”ANAF își face datoria”

Întrebat, vineri, despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sechestru asigurator pe acţiunile Gabriel Resources, premierul Marcel Ciolacu a spus că ANAF îşi face datoria şi au fost pornite procedurile legale.

Îşi face datoria ANAF. Am câştigat un proces. S-au pornit procedurile legale. Presupun că şi dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă ştie şi are de comentat ceva despre faptul că ANAF a pus sechestru pe acţiunile companiei Gabriel Resources.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să...
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toți la mână”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării