News

Statul român, bun de plată. Ce sumă trebuie să-i plătească lui Gregorian Bivolaru drept daune morale

Statul român trebuie să-i plătească lui ”guru” Gregorian Bivolaru daune morale de 50.000 de euro, pentru tergiversarea unui proces în care a fost implicat.
06.07.2023 | 23:01
Statul roman bun de plata Ce suma trebuie sai plateasca lui Gregorian Bivolaru drept daune morale
Statul român, bun de plată. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Fondatorul școlii de yoga MISA (Mișcarea pentru Integrarea Spirituală în Absolut) trebuie să primească de la statul român 50.000 de euro, pentru că autoritățile de la noi nu au respectat ”termenul rezonabil de desfășurare a unei proceduri judiciare” în care a fost implicat.

Statul român, bun de plată în cazul Bivolaru

Avocatul lui Bivolaru a anunțat că bărbatul are acum domiciliul în Cisnădioara, localitate unde s-a mutat de mai mulți ani. “Obligă pe pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, să plătească reclamantului suma de 50.000 euro (echivalent în lei la data plăţii), cu titlu de daune morale, ca urmare a constatării nerespectării termenului rezonabil de desfăşurare a unei proceduri judiciare penale în care a fost implicat reclamantul. Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare”, este precizat în sentință.

ADVERTISEMENT

Gregorian Bivolaru primise azil politic în Suedia, însă s-a mutat mai apoi în Franța, de unde a fost extrădat în România, pentru că avea de ispășit o pedeapsă de 6 ani de închisoare. În 2013, Bivolaru fusese condamnat la închisoare pentru că a întreținut relații sexuale cu un minor.

A ieșit în cele din urmă din închisoare în 2017, după mai mulți ani petrecuți după gratii la Bistrița, după care a fost eliberat condiționat. Conform Digi 24, de atunci nu a mai avut apariții publice, fiind căutat și de către autoritățile finlandeze tot în cazuri care au legătura cu trafic de persoane și abuzuri sexuale.

ADVERTISEMENT

Figurează și acum pe lista ”most wanted” a Interpol, fiind de negăsit. Cu toate acestea, Gregorian Bivolaru sau Magnus Aurolsson, cum și-ar fi schimbat numele, are domiciliu în Cisnădioara, potrivit avocatului său. Și-a schimbat numele pentru a-și proteja identitatea, însă adevărata sa adresă e necunoscută.

”Menţionează că în perioada în care a fost în detenţie, întrucât îi expira buletinul, i s-a făcut un nou buletin şi i s-a schimbat adresa de domiciliu, care înainte era la Bucureşti, în localitatea Cisnădioara. În ceea ce priveşte numele care circulă în spaţiul public (Magnus Aurolsson – n.red.), arată că reclamantul nu şi-a schimbat numele, ci că acela era un nume atribuit, pentru a i se proteja identitatea în timpul procedurilor judiciare care s-au desfăşurat împotriva sa”, a explicat apărătorul legal al lui Bivolaru.

ADVERTISEMENT

Așadar, acest nume i-ar fi fost atribuit de către judecători pentru că era amenințat des în timp ce se afla în detenție. Mai mult, pe baza Convenției de la Geneva, Bivolaru a primit un pașaport de refugiat pe acest nume. La dosar a fost depusă inclusiv o copie a acestui pașaport, care nu mai este valabil.

Născut în 1952, Gregorian Bivolaru a început să practice yoga de la 17 ani și a avut primele probleme cu Miliția când avea 24 de ani. În acel moment milițienii de atunci au găsit acasă la Bivolaru mai multă pornografie, interzisă în epoca Ceaușescu, pe care au confiscat-o. Ar fi trebuit să facă 1 an de închisoare, însă a fost grațiat în cele din urmă de Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

A ajuns totuși la închisoare pe vremea comuniștilor, după care a format MISA la începutul anilor ’90. Mii de adepți au aderat la această mișcare, atrași de ceea ce se întâmpla aici în spatele ușilor închise. Problemele cu legea au început să vină în momentul în care Guru Bivolaru a fost acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu minore.

ADVERTISEMENT
Tags: