Sporturi

Ştefan Rusu, cel mai medaliat luptător la Jocurile Olimpice: “Trebuie să ai inimă ca să fii român”

01.04.2021 | 21:45
Stefan Rusu cel mai medaliat luptator la Jocurile Olimpice Trebuie sa ai inima ca sa fii roman
Ştefan Rusu, cel mai medaliat luptător român la Jocurile Olimpice: "Trebuie să ai inimă ca să fii român"
ADVERTISEMENT

Ştefan Rusu este unul dintre cei mai valoroşi luptători din toate timpurile. A câştigat trei medalii la trei Jocuri Olimpice diferite, încoronându-se campion olimpic în anul 1980 la Moscova. Românul a intrat în “Hall of Fame”, iar ceremonia a avut loc la Rio de Janeiro, în timpul JO 2016. 

Ştefan Rusu, cel mai medaliat luptător român la Jocurile Olimpice!

Episodul 45 al seriei “Olimpicii României” îl are în prim plan pe Ştefan Rusu, campion olimpic la lupte greco-romane la Jocurile Olimpice de la Moscova. Este singurul luptător român care a cucerit medalii de toate culorile.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe 2 februarie 1956 la Rădăuţi, în judeţul Suceava. A început luptele greco-romane în 1965, iar în 1970 a fost legitimat la Clubul Metalul. Apoi a ajuns la Steaua şi Dinamo Bucureşti. A concurat la două categorii, 68 de kg şi 74 de kg.

A dominat luptele pe plan intern timp de un deceniu! A debutat cu argint la Jocurile Olimpice

A dominat timp de un deceniu luptele pe plan intern, fiind campion naţional între 1976 şi 1985. Pe plan european a obţinut nu mai puţin de 5 titluri (1978, 1979, 1980, 1981 şi 1985). Este şi dublu campion mondial (1978 şi 1982).

ADVERTISEMENT

Dar, cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice. Prima ediţie la care a participat a fost Montreal 1976. Iar Ştefan Rusu nu a făcut doar act de prezenţă. A reuşit să ajungă până în finala competiţiei, fiind învins de Suren Nalbandyan din URSS.

Aur olimpic la Jocurile Olimpice de la Moscova!

Patru ani mai târziu, Ştefan Rusu a câştigat concursul. La Moscova, în 1980, Rusu l-a învins pe Nalbandyan în drumul spre aur şi în ultimul act a trecut de polonezul Andrzej Supron şi suedezul Lars-Erik Skiöld, cei care aveau să completeze podiumul la 68 de kg.

ADVERTISEMENT
Ştefan Rusu la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980

Ştefan Rusu a participat şi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Şi de această dată luptătorul român a urcat pe podium, de această dată la categoria 74 de kg. Ştefan Rusu a câştigat medalia de bronz după meciul pentru medalie cu Kim Young-Nam. Finlandezul Jouko Salomäki a câştigat aurul după un meci cu suedezul Roger Tallroth.

Antrenor în România pe un salariu de 1000 de lei: “Trebuie să ai inimă ca să fii român”

După retragerea din activitate a fost antrenor atât în Turcia, cât şi în România. Deşi a avut oferte din mai multe ţări din afară, nu a vrut să plece din România, în ciuda remuneraţiei de 1000 de lei pe care o încasa pentru munca de antrenor:

ADVERTISEMENT

“Ăsta e salar? Păi, mulţumesc lui Dumnezeu că am renta viageră, că altfel muream de foame. Ce făceam cu 1.000 de lei? Şi atunci mă cheamă Turcia, unde am stat 10 ani, te cheamă americanii, te cheamă suedezii, norvegienii, care îţi dau 2-3.000 de dolari pe lună.

Eu dacă nu aveam renta nu mai veneam acasă. Şi sunt mulţi dintre antrenorii mari carepleacă. Mie mi-a plăcut să fac treabă acasă, la mine la Rădăuţi. Eu nu am trădat România, nu am rămas pe nicăieri.

Şi am avut şi eu oferte. În 1981, în finala de la Goteborg, mi-au dat 60.000 de mărci să rămân. Am zis«lasă-mă» şi m-am dus acasă. Trebuie să ai inimă ca să fii român”, spunea Ştefan Rusu în anul 2016.

Ştefan Rusu a reeditat pesta ani lupta pentru aur cu Andrzej Supron
  • 16 medalii a obţinut Ştefan Rusu într-un interval de 13 ani
  • 65 de ani are Ştefan Rusu
ADVERTISEMENT