Sport

Asta e campioana mondială 2022?! Detaliul dezvăluit înainte de tragerea la sorţi de la CM

Vineri, de la ora 19:00, are loc tragerea la sorţi pentru grupele Campionatului Mondial din 2022, însă un detaliu poate anunţa deja câştigătoarea trofeului la turneul final din Qatar.
01.04.2022 | 14:35
Asta e campioana mondiala 2022 Detaliul dezvaluit inainte de tragerea la sorti de la CM
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din Qatar intră în linie dreaptă, iar vineri vom afla componenţa grupelor pentru turneul final. Trecutul ne poate oferi numele campioanei mondial din 2022, după ce un detaliu arată de unde provine câştigătoarea trofeului.

Statutul de cap de serie aduce titlul de campioană mondială

De la ediţia din 1994 şi până în prezent, tragerea la sorţi s-a efectuat în funcţie de clasamentul FIFA, la care s-a mai adăugat, pentru câteva turnee, şi rezultatele obţinute la precedentele Mondiale. De fiecare dată, campioana mondială a venit din urna 1, cea a capilor de serie.

ADVERTISEMENT

La CM 1994, Brazilia s-a numărat printre capii de serie la tragerea la sorţi, iar la final a câştigat trofeul în faţa Italiei. Patru ani mai târziu, în 1998, Franţa a fost gazda turneului final şi a intrat direct în urna 1, în care s-a aflat şi România. “Cocoşii galici” au triumfat în urma victoriei clare în faţa Braziliei.

În 2002, la primul Mondial cu două gazde, Brazilia, campioana mondială, s-a aflat în urna capilor de serie la tragerea la sorţi. La ediţia din 2006, Italia a câştigat titlul şi a venit tot din urna 1, după ce a prins penultimul loc în rândul capilor de serie. A fost ultima oară când urnele au fost alcătuite pe baza rezultatelor la precedentele turnee finale, la care s-a adăugat poziţia din clasamentul FIFA.

ADVERTISEMENT

De la Campionatul Mondial din 2010, urnele au fost alcăuite doar pe baza clasamentului FIFA, iar la ediţia din Africa de Sud a triumfat Spania, a doua cea mai bine clasată naţională din lume la acel moment. Aceeaşi situaţia a apărut şi la Mondialul din 2014, când Germania venea tot de pe locul 2.

Franţa este campioana en-titre, după succesul de la Mondialul din 2018. În urmă cu patru ani, selecţionata lui Didier Deschamps a prins în extremis un loc între capii de serie şi a avut parte de o grupă uşoară.

ADVERTISEMENT
  • 1994 – Brazilia (urna 1)
  • 1998 – Franţa (urna 1)
  • 2002 – Brazilia (urna 1)
  • 2006 – Italia (urna 1)
  • 2010 – Spania (urna 1)
  • 2014 – Germania (urna 1)
  • 2018 – Franţa (urna 1)

Ce echipe sunt în urna capilor de serie la tragerea la sorţi pentru CM 2022

Conform regulamentului FIFA, ţara gazdă a turneului final primeşte un loc în urna capilor de serie, poziţie ocupată acum de Qatar, care va juca în Grupa A. Arabii au şanse minime să triumfe la Mondialul din 2022, aşa că atenţia va fi îndreptată spre celelalte şapte naţionale din urna 1.

ADVERTISEMENT

Brazilia, Belgia, Franţa, Argentina, Anglia, Spania şi Portugalia sunt naţionalele care se vor afla în urna 1, după ce FIFA a anunţat clasamentul pe martie, în urma meciurilor jucate în această lună.

Gazdele care au câştigat trofeul. Franţa, în 1998, a fost ultima

Qatarul are o cotă de 200 pentru a câştiga Campionatul Mondial din 2022, astfel că vom avea o nouă ediţie în care gazda nu va lua trofeul. Franţa, în 1998, a fost ultima care a reuşit această performanţă, iar în trecut s-a mai întâmplat de alte cinci ori.

În 1930, la prima ediţie, Uruguay a găzduit turneul final, pe care l-a şi câştigat. Situaţia s-a repetat în 1934, când Italia a fost gazdă şi a păstrat trofeul în Peninsulă. Următorul sucees al unei gazde a venit în 1966, când Anglia a câştigat Cupa “Jules Rimet” pe “Wembley”. Germania de Vest şi Argentina au găzduit şi câştigat ediţiile din 1974, respectiv 1978.

La precedenta ediţie, Rusia, gazda Mondialului din 2018, s-a oprit în faza sferturilor de finală, unde a fost eliminată de Croaţia, cea care a devenit vicecampioană mondială, la loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT