News

Știre falsă despre un ”tir plin cu cadavre în București”, raportată de Grupul de Comunicare Strategică

16.06.2020 | 07:46
Știre falsă despre un ”tir plin cu cadavre în București”, raportată de Grupul de Comunicare Strategică
Știre falsă despre un ”tir plin cu cadavre în București” raportată de Grupul de Comunicare Strategică. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică avertizează populația asupra unui titlu de știre falsă legată de un ”tir plin cu cadavre care a fost propagat pe rețelele de socializare

Informația, spun autoritățile, ar fi fost preluată de pe platforme găzduite în Federația Rusă și apoi aruncată ca informație veridică în spațiul virtual.

ADVERTISEMENT

Până la această oră, GCS nu comunică însă dacă a încercat să facă vreun demers legal împotriva autorilor.

Autoritățile, avertisment despre o știre falsă cu un ”tir plin cu cadavre în București”

Pe un portal de știri a apărut un articol intitulat ”Un TIR plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de Covid”.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, pentru a citi știrea, utilizatorul este obligat mai întâi să distribuie articolul pe pagina sa de Facebook.

Articolul în cauză are o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

În conținutul materialului fals, prezentat ca un comunicat GCS, se susține că ”250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce lovește țara noastră de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.”

ADVERTISEMENT

Finalul articolului anunță că: ”Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, poliția a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanțele incidentului. Autoritățile încă nu au venit cu o explicație…”

GCS: ”Nu distribuiți astfel de articole”

Grupul de Comunicare Strategică face un apel la oamenii să nu distribuie acest articol pe paginile lor de socializare.

Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!” – avertizează autoritățile din România. În plus, este de observat punctuația incorectă a textului, dar și extensia ciudată a site-ului „.xyz”.

ADVERTISEMENT

”Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare, întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, spune Grupul pentru Comunicare Strategică.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri