News

Student palestinian înscris la o facultate din România, declarat indezirabil de autorități: ”Risc de atac terorist”

Un student palestinian care studiază medicina în România a fost declarat indezirabil de autorități. Acesta este suspectat că ar fi un susținător al Hamas.
07.12.2023 | 23:23
Student palestinian inscris la o facultate din Romania declarat indezirabil de autoritati Risc de atac terorist
România a declarat indezirabil pentru 10 ani un student palestinian. SRI: ”Risc la adresa securității naționale”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un student palestinian înscris la o facultate din România a fost declarat indezirabil de autorități. Serviciul Român de Informații (SRI) a aflat amănunte extrem de grave despre tânăr.

România a declarat indezirabil pentru 10 ani un student palestinian. SRI: ”Risc la adresa securității naționale”

În noiembrie, la o lună după atacurile teroriste comise de gruparea teroristă Hamas în Israel, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a deschis un proces împotriva unui palestinian stabilit în Germania, dar care studiază la Medicină în România.

ADVERTISEMENT

Vizat de anchetă este Alemawi Mosab. Palestinianul a ajuns în România în 2022 în baza unei vize de studii la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității din Iași. Aici, acesta este student în anul II, secția engleză.

Anchetatorii români au ajuns la concluzia că Salemawi Mosab, care s-ar fi aflat într-un stadiu avansat de auto-radicalizare, a desfășurat, desfășoară și există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activității subversive în favoarea unor organizații teroriste active în Teritorii Palestiniene.

ADVERTISEMENT

Dosarul mai relevă că tânărul este adeptul ideologiei radicale promovată de organizația teroristă Hamas, că are înclinații spre violență cu valențe teroriste împotriva evreilor și israelienilor.

Se pare că studentul ar fi influențat de evenimentele recente petrecute în Fâșia Gaza. În plus, el ar posta mesaje incitatoare de susținere a acțiunilor armate și violente împotriva statului Israel, justificând atacul Hamas asupra statului israelian din 7 octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

SRI, despre studentul palestinian: ”Risc la adresa securității naționale”

O serie de documente secrete puse la dispoziția instanței de către Serviciul Român de Informații ”au relevat existenţa de date şi informaţii în sensul desfăşurării şi existenţei de indicii temeinice că pârâtul constituie o ameninţare la securitatea naţională, în convergenţă cu situaţia de fapt descrisă prin cererea de chemare în judecată, din care rezultă că este adept al ideologiei radicale promovate de organizaţia teroristă Hamas şi este influenţat de evenimentele de Securitate recente din Teritoriile Palestiniene, cu precădere din Fâșia Gaza”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, notează Ziare.com.

În lumina acestor acuzații grave, palestinanul se apără și spune că este nevinovat și a cerut respingerea acțiunii. ”Arată că domiciliază de un an de zile la Iași şi a venit pentru a-şi schimba pregătirea profesională şi în afară de cei de la facultate, respectiv cadrele didactice şi colegii nu are nici un alt contact.

ADVERTISEMENT

Susține că s-a născut în Fâșia Gaza de unde a plecat la vârsta de 18 ani în Germania, jumătate din viaţă petrecând-o aici, perioadă în care a dobândit cetăţenia germană. A ales să vină în România pentru că este o ţară liniştită, cu popor civilizat şi iubitor”, mai reiese din dosar.

În final, după ce au analizat probele depuse la dosar, judecătorii au admis acțiunea promovată de parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Salemawi Mosab a fost declarat ”indezirabil pe teritoriul României (…) pentru o perioadă de 10 ani, pentru raţiuni de securitate naţională.

Hotărârea se comunică şi Oficiului Român pentru Imigrări, pentru a fi pusă în executare. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia VIII-a contencios administrativ şi fiscal”.

ADVERTISEMENT