News

SUA a autorizat primul test pentru coronavirus la domiciliu. Cum se procedează

09.05.2020 | 09:50
SUA a autorizat primul test pentru coronavirus la domiciliu Cum se procedeaza
ADVERTISEMENT

Autoritățile din SUA au autorizat, vineri, primul test pentru COVID-19 la domiciliu,  acesta folosind o probă de salivă pentru a detecta noul tip de coronavirus.

SUA a autorizat primul test pentru coronavirus la domiciliu

Conform Agerpres, care citează AFP, aautorizarea testului de salivă la domiciului pentru coronavirus vine la scurt timp după ce SUA permisese un test asemănător cu prelevări din nas.

ADVERTISEMENT

Agenţia americană pentru securitatea alimentelor şi medicamentelor (FDA) a emis o autorizare de urgenţă pentru un laborator al Universităţii Rutgers. Pacienţii vor putea solicita o trimitere pentru test și vor primi o trusă la domiciliu.

Ceetățenii îşi vor preleva singuri saliva la domiciliu şi o vor trimite la laborator pentru analiză. FDA a autorizat 80 de teste până în prezent, majoritatea în laboratoare private şi publice şi centre de cercetare.

ADVERTISEMENT

Testul rapid salivar este capabil să detecteze prezența coronavirusului în câteva minute

”Aceasta este o nouă opţiune de prelevare simplă, sigură şi practică a eşantioanelor necesare testului, fără să fie nevoie de deplasare la un medic, la spital sau la un loc de testare”, a declarat directorul FDA, Stephen Hahn.

La 20 aprilie, agenţia a autorizat unul dintre cele mai mari lanţuri de laboratoare din Statele Unite, LabCorp, să analizeze probele prelevate la domiciliu de la pacienţi, după ce laboratoarele au demonstrat că calitatea testului este echivalentă cu cea a testelor făcute în laboratoare.

ADVERTISEMENT

Testul rapid salivar (TRS) este capabil să detecteze prezența coronavirusului în câteva minute și ar putea fi un element strategic pentru redeschiderea în siguranță a activităților sociale.

Principiul funcționării este similar cu cel al testului de sarcină. Câteva picături de salivă sunt diluate cu o soluție specială și se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obține între trei și șase minute. În cazul în care pe bandă apare o singură linie, atunci subiectul este negativ. Dacă pe bandă se formează două linii, atunci pacientul este pozitiv.

ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de cercetătorii canadieni arată că este puțin probabil ca vremea caldă din timpul verii să împiedice dispariția sau chiar încetinirea răspândirii coronavirusului.

ADVERTISEMENT