News

SUA cer retragerea imediată a trupelor rusești de lângă Ucraina și „privilegierea căii diplomatice”

Antony Blinken i-a cerut lui Serghei Lavrov retragerea imediată a trupelor rusești de lângă Ucraina, într-o discuție telefonică pe care au avut-o cei doi șefi ai diplomației.
01.02.2022 | 20:15
SUA cer retragerea imediata a trupelor rusesti de langa Ucraina si privilegierea caii diplomatice
ADVERTISEMENT

Antony Blinken și Serghei Lavrov au avut o discuție telefonică, marți, în cadrul căreia au vorbit despre tensiunile dintre Ucraina, Occident și Rusia.

Secretarul de stat american a îndemnat la reluarea negocierilor și la abordarea căii diplomatice în locul celei conflictule, lucru care a fost confirmat și de partea rusească, care a specificat că este nevoie de continuarea dialogului.

ADVERTISEMENT

Antony Blinken a cerut ca trupele Rusiei să fie retrase, la fel și armamentul

Totodată, Antony Blinken a solicitat ca Rusia să retragă imediat trupele și armamentul de la granița cu Ucraina.

Blinken „a îndemnat Rusia să privilegieze calea diplomatică”, dar și „o dezescaladare imediată şi retragerea trupelor şi echipamentelor de la frontiera cu Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat al SUA a subliniat cât de important este ca dialogul să fie continuat, aceasta fiind atât dorința SUA, cât și cea a aliaților și partenerilor săi, având în vedere problemele de securitate de care sunt îngrijorate cele două țări.

„Secretarul de stat a subliniat voinţa SUA, în mod bilateral şi împreună cu aliaţii noştri şi partenerii, de a continua un schimb substanţial cu Rusia pe probleme de securitate reciprocă”, arată un comunicat al Departamentului de Stat, potrivit EFE și AFP.

ADVERTISEMENT

„El a subliniat că o nouă invazie în Ucraina ar duce la consecinţe rapide şi severe”, mai arată același comunicat.

Lavrov spune că SUA le înțeleg motivele de îngrijorare

După această discuție telefonică, și Serghei Lavrov a dat declarații și a spus că Antony Blinken înțelege motivele de îngrijorare din partea Rusiei, iar dialogul va continua.

ADVERTISEMENT

“Antony Blinken a fost de acord că există motive pentru a continua dialogul (pe tema securităţii Rusiei). Vom vedea cum va merge”, a declarat Serghei Lavrov la postul național de televiziune rus.

Pe de altă parte, lucrul care îi deranjează cel mai mult pe ruși este că Occidentul nu acceptă “indivizibilitatea securităţii”, un principiu care face referire la faptul că niciun stat nu poate să își consolideze securitatea în detrimentul altei țări.

Acest subiect este unul la care Rusia nu este dispusă să renunțe, a anunțat șeful diplomației din Rusia.

“I-am spus astăzi lui Antony Blinken că nu vom lăsa această temă baltă. Vom insista pe conversaţii oneste, pe explicaţii sincere”, a spus Lavrov.

ADVERTISEMENT
Tags: