News

SUA și Europa vor să domine dezvoltarea inteligenței artificiale. „Trebuie să guvernăm această tehnologie”

Din SUA până în Europa, inițiative cruciale pentru reglementarea globală în domeniul inteligenței artificiale. Oficialii nu se feresc să atace planurile rivalilor
31.10.2023 | 15:34
SUA si Europa vor sa domine dezvoltarea inteligentei artificiale Trebuie sa guvernam aceasta tehnologie
Săptămâna aceasta marchează un moment crucial pentru reglementarea globală a inteligenței artificiale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat luni un decret menit să reglementeze mai bine utilizarea inteligenței artificiale în mediul de afaceri. În aceeași zi, grupul țărilor G7 a anunțat un cod separat, fără caracter obligatoriu, pentru a limita așa-numita inteligență artificială generativă – instrumente precum ChatGPT, care au captivat imaginația publicului în acest an. Marea Britanie deschide joi un important summit privind riscurile asociate cu inteligența artificială. Premierul britanic Rishi Sunak mizează mult pe această conferință, la care vor participa o serie de lideri internaționali.

Biden: „Trebuie să guvernăm inteligența artificială”

„Pentru a realiza promisiunile inteligenței artificiale și a evita riscurile, trebuie să guvernăm această tehnologie. Nu există altă soluție”. Acestea au fost cuvintele folosite de Joe Biden, luni, pentru a prezenta noul său decret pentru o mai bună reglementare a utilizării inteligenței artificiale în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Președintele SUA a semnat un ordin executiv care obligă companiile din acest sector să furnizeze guvernului federal rezultatele testelor de securitate atunci când proiectele lor prezintă „un risc grav în ceea ce privește securitatea națională, securitatea economică națională sau sănătatea publică”. Criteriile pentru aceste teste de securitate vor fi stabilite la nivel federal și făcute publice.

Pe lângă noile evaluări de securitate, textul oferă orientări privind echitatea (pentru a evita prejudecățile discriminatorii în materie de inteligență artificială), lansează cercetări cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii și recomandă dezvoltarea unor instrumente care să permită identificarea cu ușurință a conținutului produs cu ajutorul inteligenței artificiale.

ADVERTISEMENT

Deepfake

De la smartphone-uri la aeroporturi, inteligența artificială este deja omniprezentă în viața de zi cu zi. Progresul său s-a accelerat în ultimii ani, odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale generative, capabilă să producă texte, sunete și imagini în câteva secunde, la cerere, în limbajul cotidian (cum ar fi Chat-GPT). Joe Biden a menționat în special faptul că a văzut un videoclip cu el însuși, creat de la zero cu ajutorul IA (deepfake). „M-am întrebat când aș fi putut spune asta”, a spus democratul în vârstă de 80 de ani, scrie France 24.

Casa Albă poate să laude importanța decretului, dar Joe Biden are de fapt o marjă de manevră limitată. Orice legislație cu adevărat obligatorie și ambițioasă în materie de inteligență artificială ar trebui să treacă prin Congresul american. Deocamdată, însă, Congresul este divizat între democrați și republicani, o configurație care face foarte puțin probabilă adoptarea unei legislații de anvergură.

ADVERTISEMENT

„Dar avem totuși nevoie ca Congresul să acționeze”, a insistat Joe Biden, cerând parlamentarilor să legifereze pentru a „proteja viața privată” a americanilor, într-un moment în care inteligența artificială „nu numai că facilitează extragerea, identificarea și exploatarea datelor personale, dar încurajează să se facă acest lucru, întrucât companiile folosesc aceste date pentru a antrena” algoritmi.

Un summit dedicat în Marea Britanie

Vicepreședintele american Kamala Harris, care a fost prezentă la semnarea decretului, urmează să se deplaseze în Marea Britanie în această săptămână pentru a participa la un summit internațional privind riscurile asociate cu creșterea inteligenței artificiale. Marea Britanie nu are încă o reglementare specifică în acest domeniu, iar premierul său, conservatorul Rishi Sunak, speră să remedieze acest lucru.

ADVERTISEMENT

Locul de desfășurare a acestui summit, care are loc miercuri și joi, nu a fost ales întâmplător: conacul de la Bletchley Park este centrul emblematic de spargere a codurilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, unde matematicianul Alan Turing a reușit să spargă codul mașinii Enigma folosită de naziști.

În spatele Statelor Unite, care au deja campioni în materie de inteligență artificială, precum Open IA (chat-GPT) și Amazon, Rishi Sunak speră să facă din Marea Britanie noua locomotivă europeană pentru finanțarea noilor tehnologii. Marea Britanie „este cel mai bun loc din Europa pentru a obține capital, unde giganții din domeniul tehnologiei aleg să își înființeze filialele europene. Iar inteligența artificială prezintă oportunități enorme pentru cei care pot controla riscurile sale”, a declarat acesta.

Un institut pentru siguranța IA

Premierul britanic ar dori crearea unui grup de experți care să analizeze inteligența artificială, pe același model ca și Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC). La rândul său, Uniunea Europeană speră să încheie un prim regulament care să reglementeze aceste inovații înainte de sfârșitul anului 2023.

În plus, Londra se concentrează aproape exclusiv pe potențialele riscuri existențiale în cazul în care inteligența artificială cade în mâini greșite. În cadrul summitului de două zile de săptămâna aceasta, oficialii britanici au invitat țări care împărtășesc aceleași idei, dar și potențiali adversari precum China, pentru a stabili ce trebuie să facă în legătură cu preocupările legate de siguranță legate de armele biologice și dezinformarea online.

Rishi Sunak a anunțat, de asemenea, planurile pentru un așa-numit „Institut pentru siguranța IA”, care ar urma să supravegheze modul în care companii precum OpenAI și Deepmind de la Google și-au dezvoltat cele mai recente modele de inteligență artificială. Un oficial britanic, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre deliberările în curs, a sperat că SUA – care a anunțat planuri similare – își va uni forțele cu inițiativa britanică, în special în ceea ce privește potențialele probleme de securitate națională.

„Viziunea mea și obiectivul nostru final ar trebui să fie acela de a lucra pentru o abordare mai internațională a siguranței”, a declarat Sunak înaintea summitului din această săptămână. „Inteligența artificială nu respectă granițele, așa că nu putem face acest lucru singuri”.

Deja critici

Chiar și așa, unii experți sunt sceptici cu privire la aceste anunțuri guvernamentale majore. „Când spun că pun în aplicare măsuri de protecție, pun în aplicare măsuri de protecție pe care marile companii de tehnologie le permit să le pună în aplicare”, a criticat luni Alex Winter, un regizor, la o conferință de presă a experților, avocaților și creatorilor despre pericolele IA.

O sută de organizații internaționale, experți și activiști au publicat, de asemenea, luni, o scrisoare deschisă adresată lui Rishi Sunak, în care descriu summitul drept o „oportunitate ratată” și îi reproșează că este dominat de giganții din domeniul tehnologiei.

Rămâne de văzut ce lideri mondiali vor face deplasarea la Bletchley Park, într-un moment în care războiul face ravagii în Orientul Mijlociu. Luni seară, premierul italian Giorgia Meloni a fost singurul membru al G7 care și-a confirmat prezența la summit. Beijingul va fi reprezentat, dar identitatea persoanei care va face deplasarea nu este încă cunoscută.

Scepticism la Bruxelles

Dar eforturile Washingtonului în ceea ce privește guvernanța IA au fost primite cu scepticism la Bruxelles, unde oficialii UE au fost dornici să promoveze propria versiune de legiferare a IA – prin intermediul viitoarei Artificial Intelligence Act a blocului comunitar – în cât mai multe țări posibil.

Trei oficiali ai Comisiei Europene au declarat pentru Politico că salută eforturile administrației Biden. Dar au pus la îndoială cât de mult se poate face fără a actualiza în mod fundamental legislația americană în mod similar cu ceea ce era prevăzut în UE. Una dintre aceste persoane a declarat că Bruxelles-ul va continua în ritm cu propriul regulament.

Propunerile UE vor scoate în afara legii anumite versiuni ale tehnologiei, cum ar fi utilizarea inteligenței artificiale pentru a furniza scoruri sociale pentru oameni – un lucru pe care China, care își promovează, de asemenea, poziția de lider mondial în materie de inteligență artificială, l-a dezvăluit deja.

„Toată lumea recunoaște riscurile potențiale”

„Toată lumea recunoaște riscurile potențiale”, a declarant Vera Jourova, șefa Uniunii Europene în domeniul digital. În prezent, oficialii americani și europeni colaborează în ceea ce privește standardele tehnice pentru inteligența artificială, în cadrul Consiliului UE-SUA pentru afaceri și tehnologie, o reuniune bianuală între înalți oficiali care va avea loc în decembrie la Washington.

Însă doi oficiali ai Comisiei au minimalizat ideea că Europa ar fi rămas în urma conducerii de la Casa Albă. Politicienii europeni rămân, de asemenea, optimiști că alte țări vor copia legislația blocului – într-o repetare a ceea ce s-a întâmplat în alte domenii digitale, cum ar fi legile privind protecția datelor și social media.

ADVERTISEMENT
Tags: