News

Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Ce au primit elevii la limba română. Update

Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Ce au primit elevii la proba de la limba română, susținută marți, 16 mai.
16.05.2023 | 11:05
Subiecte la Evaluare Nationala 2023 la clasa a IVa Ce au primit elevii la limba romana Update
Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Ce au avut de rezolvat elevii la limba română. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
16-05-2023
08:10

Subiecte Evaluare Națională, clasa a IV-a 2023. Care au fost cerințele la limba română

Marți, 16 mai, elevii de clasa a IV-a au susținut proba de limba română la examenul de Evaluare Națională. Copiii au avut la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva cerințele primite la testare.

La testul 1, candidații au primit textul ”O girafă în spațiu”, adaptare după o povestire de Cristina Donovici. La testul 2, textul a fost ”O zebră în cosmos”, adaptare după aceeași autoare Cristina Donovici. Cerințele subiectelor, AICI.

Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Ce au de rezolvat elevii la proba de la limba română, pe care o susțin marți, 16 mai. Care e calendarul acestui examen susținut la nivel național.

Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Ce au avut de rezolvat elevii la limba română

În perioada 16 – 18 mai 2023, sute de mii de elevi din țară vor susține examenul de Evaluare Națională pentru clasa a IV-a. Testarea debutează marți, 16 mai, cu proba scrisă la limba română.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește ora de start a examenului, trebuie menționat faptul că aceasta este stabilită de fiecare unitate de învățământ. Din acel moment, în fiecare sală se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat.

Timpul alocat de lucru pentru elevii de clasa a IV-a este de 60 de minute pentru fiecare test. În sala de examen, candidații vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze.

ADVERTISEMENT

Conform metodologiei anunțate de Ministerul Educației, sălile în care se susţine Evaluarea Națională sunt cele în care elevii clasei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Ele sunt adaptate, în funcţie de testul planificat. Vor trebuie eliminate materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în timpul administrării evaluării.

Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Ce se întâmplă cu rezultatele

În privința rezultatelor de la testare, acestea nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Ele urmează a fi valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin:

ADVERTISEMENT
  • elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune.
  • informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Subiecte la Evaluare Națională 2023 la clasa a IV-a. Calendarul examenului

În total, elevii de clasa a IV-a vor susține trei teste. După cel de la limba română urmează al doilea, care vizează evaluarea competenţelor de matematică. În fine, al treilea test vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba maternă (unde este cazul).

ADVERTISEMENT

Calendarul evaluării naționale la finalul clasei a IV-a 2023:

  • 16 mai 2023: limba română
  • 17 mai 2023: matematică
  • 18 mai 2023: limba maternă

De notat că, pe 24 mai, elevii de clasa a VI-a au programată proba la limbă şi comunicare, iar o zi mai târziu matematică şi știinţe ale naturii. Elevii de clasa a II-a au susţinut pe 9 mai proba scrisă la limba şi literatura română şi la limba maternă – pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Proba de citit la limba română şi limba maternă a fost susţinută pe 10 mai, iar cea la matematică pe 11 mai.

ADVERTISEMENT