Sport

Superliga Europei, victorie în instanță împotriva UEFA și LaLiga!

Disputa dintre inițiatorii competiției Superliga Europei și UEFA s-a mutat în instanță. În Spania, unde lupta este amplificată de acordul LaLiga cu CVC, s-a înregistrat primul succes al granzilor ce vor noua întrecere.
27.01.2022 | 21:16
Superliga Europei victorie in instanta impotriva UEFA si LaLiga
ADVERTISEMENT

Fără îndoială, 2021 rămâne în istorie, fotbalistic vorbind, și ca moment zero pentru proiectul Superliga Europei. Sigur, marile cluburi europene n-au avut succes, dar nici nu au renunțat la demers. Lucrurile se trașează acum în instanță. Și în calcul intră inclusiv rezoluțiile Consiliului Uniunii Europene.

Astfel că este prematur să vorbim despre modul în care se vor așeza lucrurile. Mai cu seamă că Real Madrid și FC Barcelona, promotoare înfocate ale ideii, sunt în război deschis cu LaLiga după semnarea acordului cu CVC Partners. Și au și izbutit o primă victorie la Tribunalul Provincial din Madrid.

ADVERTISEMENT

O primă victorie pentru Real Madrid și FC Barcelona în demersul Superliga Europei

Tribunalul Provincial Madrid – scrie Sport – a respins refuzul judecătorului Ruiz de Lara. Acesta fusese solicitat la sfârşitul lunii septembrie de organul prezidat de Aleksander Ceferin şi LaLiga.

Cererea de scoatere din dosar a magistratului a avut drept suport acuzații de ”părtinire” și ”nereguli semnificative” în legătură cu Superliga Europei.

ADVERTISEMENT

Justiția a considerat însă că demersul a fost făcut cu ”rea-credință” . Respingerea recursului înseamnă că Ruiz de Lara va putea participa din nou la procedură. În plus, Curtea Provincială a mai aplicat UEFA și LaLiga o amendă de 5.000 de euro.

Sentința explică că ”atunci când rezoluția care decide incidentul declară în mod expres existența relei-credințe în contestator, se poate aplica o amendă de la 180 la 6.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Va fi aplicată amenda corespunzătoare, în intervalul pe care ni-l permite legea, în referința mediu-mare , adică 5.000 de euro”.

”Considerăm că acesta este răspunsul sancționator proporțional la o astfel de strategie procesuală nejustificată. Întrucât desfășurarea unei proceduri judiciare de către un judecător nu poate fi lăsată să fie împiedicată în modul în care reclamanții au făcut-o ”, conchide sentința.

ADVERTISEMENT

Aceasta prevede că va obliga UEFA și LaLiga să plătească și cheltuielile de judecată.

Aleksander Ceferin se bucura de victorie la finalul anului 2021

Este, așadar, un prim semn că UEFA și LaLiga nu vor avea viață ușoară în demersul de a interzice ca marile cluburi să pună în practică proiectul Superliga Europei. Chiar dacă Aleksander Ceferin se bucura de o presupusă victorie încă la finalul lui 2021.

În bilanțul prezentat în scrisoarea deschisă postată pe rețelele sociale ale UEFA, Ceferin n-a scăpat prilejul să atace competiția. Și să afirme că ”dispariția Super League a fost cea mai semnificativă victorie a noastră din 2021”.

”Încercarea nefastă din aprilie trecută de a lansa Superliga, care s-a concentrat doar pe completarea conturilor bancare ale câtorva cluburi, a amenințat valorile care stau la baza modelului sportiv european și a misiunii UEFA.

Dispariția sa, alimentată de condamnarea politică și populară de pe tot continentul, a fost cea mai semnificativă victorie comună a noastră în 2021”, a spus președintele UEFA.

Rezoluția Consiliului UE lasă loc de interpretări

Condamnarea politică despre care vorbește Ceferin este însă doar o jumătate de adevăr. Căci el se referea la rezoluția Consiliului Uniunii Europene cu privire la caracteristicile cheie ale unui model de sport democratic și deschis bazat pe libertatea de asociere și respectarea legislației UE.

UEFA a considerat că poziția Consiliului ”reprezintă un sprijin foarte important pentru valorile noastre și modelul nostru bazat pe solidaritate”.

”Într-adevăr, viziunea politică a UE oferă un sprijin larg și este în conformitate cu modelul de guvernanță al UEFA.

De exemplu, toate cele 27 de state membre recunosc rolul fundamental al asociațiilor în supravegherea organizării și funcționării UEFA. Ca și a sportului.

Dar și în concilierea dintre părțile interesate. Pentru ca toată lumea să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a sportului”, se arăta în comunicatul forului european.

Promotorii Superliga Europei au avut însă un alt punct de vedere. Și mai exact că ”declarația recunoaște în mod corect că organizarea sportului pe continent s-a confruntat cu amenințări precum cazuri de proastă guvernare, corupție, manipulare, dopaj, rasism și violență”.

„Obiectivul principal al propunerii Superliga Europei este tocmai protejarea fotbalului european împotriva acestor abuzuri.

Garantând sustenabilitatea pe termen lung, printr-un sistem de guvernanță transparent și eficient pentru cluburi și investirea în fotbalul feminin”, au explicat promotorii în nota de informare.

În plus, aceștia au declarat că sunt ”total de acord” cu faptul că ”solidaritatea financiară este o caracteristică cheie a sportului organizat bazat pe valori”.

”Superliga s-a angajat să efectueze plăți minime anuale de 400 de milioane de euro către baza fotbalistică și le va crește în ritmul veniturilor. Această sumă este de peste trei ori mai mare decât contribuția oferită în prezent de UEFA Champions League.

Pe toată perioada inițială a contractului, acest angajament ar depăși 10.000 de milioane de euro”, precizau inițiatorii Superliga Europei.

ADVERTISEMENT