News

Superstiția de Crăciun pe care puțini o știu, dar care aduce noroc în dragoste

24.12.2020 | 19:26
Superstitia de Craciun pe care putini o stiu dar care aduce noroc in dragoste
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea de Crăciun este recunoscută a fi una cu foarte multe semnificații și obiceiuri populare. Există o superstiție pe care nu mulți o cunoscu, dar care aduce noroc în dragoste.

De următoarele zile, considerate a fi magice prin semnificația lor religioasă, sunt legate mai multe superstiţii, care s-au transmis și s-au păstrat până în timpurile noastre. Se spune că pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc.

ADVERTISEMENT

Aceeași plantă, ”vâscul”, simbolizează mai multe lucruri importante pentru fiecare persoană: norocul, prosperitatea și, poate cel mai special dintre ele, dragostea.

Superstiția de Crăciun care aduce noroc în dragoste

În perioada sărbătorilor de iarnă, adică a Crăciunului, vâscul ocupă un loc aparte în tradițiile europene și a intrat și în practicile românilor de ceva vreme. Denumit și ”creanga de aur”, vâscul este un semn de bun augur în iubire și este protectorul casei și al familiei.

ADVERTISEMENT

De ani și ani, tradiția spune că doi îndrăgostiți care se sărută sub vâsc vor avea o relație lungă și fericită. Cu alte cuvinte, acest obicei aduce noroc în dragoste, curățenie spirituală, libertate și armonie. Această creangă reprezintă un simbol al sărbătorilor de iarnă.

Pe de altă parte, se spune că cei care evită să se sărute sub vâsc ar putea avea un an nu tocmai noroc, chiar unul cu ceva mai mult ghinion.

ADVERTISEMENT

Încă din cele mai vechi timpuri, druizii și preoţii celţilor considerau vâscul o plantă magică cu puteri tămăduitoare. Îl culegeau din copaci cu un cuţit de aur, îl înveleau într-o ţesătură subţire şi albă şi îl ofereau ca ofrandă zeilor, împreună cu animale sacrificate în cadrul aceluiaşi ritual, pentru a aduce fericire şi prosperitate.

Tot din cele mai vechi timpuri există numeroase descântece și ritualuri prin care tinerele își află ursitul cu ajutorul vâscului. Fetele care pun sub pernă o crenguță de vâsc în noaptea din Ajunul Crăciunului vor descoperi în vis soțul hărăzit.

ADVERTISEMENT

Alte superstiții de Crăciun de care mulți români țin cont

Pentru români și nu numai, Crăciunul este o perioadă pe cât de specială, pe atât de magică. Popoul nostru este un izvor nesecat de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Multe dintre ele s-au transmis din moşi-strămoşi, altele sunt importate.

  • Lumânările aprinse în seara de Ajun nu trebuie stinse, acestea trebuie lăsate să ardă până la final, vei avea noroc toată luna ianuarie.
  • Dacă nu dăruieşti nimic în Ajunul Crăciunului te va părăsi prosperitatea.
  • În Ajunul Crăciunului nu trebuie să laşi pe nimeni să-ţi închidă uşa deoarece s-ar putea să aibă mână rea şi-ţi va alunga norocul din casă.
  • Luminile de Crăciun din brad nu se aprind înainte de apariţia primei stele.
  • Trebuie să mături pragul în Ajunul Crăciunului, ca să ai noroc în anul următor.
  • În noaptea de Ajun se pune că cerurile se deschid, cine moare în această noapte ajunge direct în Rai.
  • La masa de Crăciun trebuie să participe un număr par de invitați, un număr impar aduce ghinion.
  • Prima persoană care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat, dacă pragul e trecut de o femeie ghinionul se va abate asupra casei.
  • O altă superstiție spune că este bine să închizi ușa personal, să nu lași pe altcineva pentru că poți alunga norocul
  • Este bine să primești colindători deoarece colindele transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor.
ADVERTISEMENT
Tags: