Sport

Suspendare drastică pentru gimnastul rus care a purtat simbolul invaziei în Ucraina. Decizia Federației Internaționale

Gimnastul rus Ivan Kuliak, care în martie a etalat la etapa de Cupă Mondială de la Doha simbolul invaziei în Ucraina a fost suspendat de Federația Internațională.
18.05.2022 | 14:05
Suspendare drastica pentru gimnastul rus care a purtat simbolul invaziei in Ucraina Decizia Federatiei Internationale
Gimnastul rus Ivan Kuliak, care în martie a etalat la etapa de Cupă Mondială de la Doha simbolul invaziei în Ucraina a fost suspendat de Federația Internațională. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

După ce a câştigat medalia de bronz în finala de la paralele sportivul în vârstă de 20 de ani şi-a lipit litera ”Z” pe piept şi a urcat pe podium alături de câştigătorul medaliei de aur, Illia Kovtun din Ucraina.

Un gimnast rus a purtat simbolul invaziei ruse în Ucraina și a fost suspendat un an

În urma gestului său necugetat de a arăta simbolul invaziei ruse în Ucraina, Ivan Kuliak a fost suspendat timp de un an de Federația Internațională de Gimnastică, care a considerat că a fost vorba de un ”comportament șocant”.

ADVERTISEMENT

Conform publicației britanice Daily Mail, FIG a decis că sportivul a încălcat mai multe coduri prin purtarea simbolului şi i se va interzice să concureze pentru cel puţin un an. Interdicţia va dura până în mai 2023, cu excepţia cazului în care regulile care interzic purtarea însemnelor ruseşti şi intonarea imnului, instituite ca reacţie la război, sunt încă în vigoare.

În cazul în care restricţiile sunt încă în vigoare, interdicţia va continua timp de şase luni de la ridicarea lor. De asemenea, Kuliak a fost descalificat de la Cupa Mondială şi trebuie să returneze medalia de bronz şi premiul în valoare de aproximativ 470 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el trebuie să achite costurile investigaţiei, care se ridică la 1.900 de euro. Valentina Rodionenko, şefa delegaţiei ruse de la Cupa Mondială, şi Igor Kalabushkin, antrenorul lotului masculin, nu au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea regulilor, iar acuzaţiile împotriva lor au fost retrase.

Kuliak și-a explicat gestul de la Doha

Litera ”Z” a devenit un simbol odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia şi poate fi văzută pe tancurile şi vehiculele militare ruseşti, fiind folosită şi în scopuri de propagandă de politicienii şi susţinătorii atacului Kremlinului în ţara vecină.

ADVERTISEMENT

La scurt după incidentul de la Doha, Ivan Kuliak spune să gestul său a fost un răspuns la provocările sportivilor ucraineni și la tratamentul la care sunt supuși sportivii ruși în competițiile internaționale.

La o lună de la acest moment trist, un alt sportiv rus a ieșit la rampă în sens negativ. Pilotul de karting Artiom Sewerukhin a fost dat afară de echipa suedeză Ward Racing, după ce a făcut salutul nazist pe podiumul unei curse din Campionatul European.

ADVERTISEMENT

Gestul făcut de Artiom Sewerukhin a revoltat întreaga asistență, în contextul în care țara sa de origine, Rusia, a invadat Ucraina. Fanii sportului au cerut chiar excluderea lui din întrecerile internaționale.

ADVERTISEMENT