Sport

Suspendare pe viață pentru președintele Federației Române de Haltere. De ce este acuzat Nicu Vlad

Președintele Federației Române de Haltere, Nicu Vlad, a fost suspendat pe viață din activitatea sportivă de TAS pentru că a încălcat regulile anti-doping.
16.06.2022 | 15:37
Suspendare pe viata pentru presedintele Federatiei Romane de Haltere De ce este acuzat Nicu Vlad
Președintele Federației Române de Haltere, Nicu Vlad, a fost suspendat pe viață din activitatea sportivă de TAS pentru că a încălcat regulile anti-doping
ADVERTISEMENT

Nicu Vlad este cel mai valoros halterofil român din istorie. El a cucerit trei medalii olimpice, aur la Los Angeles (1984), argint la Seul (1988) și bronz la Atlanta (1996).

Președintele Federației Române de Haltere, suspendat pe viață

Deși este cea mai marcantă figură din istoria acestui sport în țara noastră, Nicu Vlad, care a ocupat timp de 20 de ani funcția de președinte al Federației Române de Haltere, se vede exclus din viața sportivă după ce TAS i-a aplicat o suspendare extrem de drastică.

ADVERTISEMENT

Legendarul halterofil român a fost găsit vinovat că a facilitat sportivilor încălcarea regulilor anti-doping. Decizia Tribunalului de la Lausanne este suspendare pe viață începând cu data de 16 iunie 2022.

”Domnul Vlad a fost găsit vinovat pentru încălcarea Articolului 2.8 din legile anti-doping la haltere (complicitate la încălcarea regulilor anti-doping). Domnului Vlad îi este impusă suspendarea pe viață începând cu 16 iunie 2022”, se arată în comunicatul TAS.

ADVERTISEMENT

Explicațiile acestei decizii dure

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis să ia o hotărâre atât de drastică pentru că încălcarea regulamentului de către Nicu Vlad s-a produs pe o perioadă foarte lungă de timp.

”În decembrie 2021, Agenția Internațională de Testare (AIT), la solicitarea Federației Internaționale de Haltere (FIH), a înaintat plângeri la Camera anti-doping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv cu privire la încălcarea regulilor anti-doping, pentru cei doi oficiali (n.r. – Nicu Vlad și Tamas Ajan) cu privire la implicarea acestora în alterarea controalelor anti-doping și complicitate la încălcarea regulilor de către mai mulți atleți, începând cu anul  2012.

ADVERTISEMENT

Având în vedere cât de serios s-au încălat regulile anti-doping, dar și perioada îndelungată în care acest lucru s-a petrecut, TAS consideră că suspendarea pe viață este pedeapsa cea mai potrivită”, se mai arată în notificarea TAS.

Halterofilii români au ratat Jocurile Olimpice de la Tokyo

Nicu Vlad a fost ales președinte al Federației Române de Haltere în 2001. În 2004 a devenit vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, iar în anul 2006 a fost inclus în Weightlifting Hall of Fame.

ADVERTISEMENT

Această veste vine după ce la 15 iunie 2021, România a primit o suspendare de un an în toate competiţiile de haltere, inclusiv Jocurile Olimpice de la Tokyo de vara trecută. Decizia a fost luată după ce mai mulţi sportivi români au fost prinşi dopaţi în trecut.

ADVERTISEMENT