News

Sute de tiruri de artilerie trase de Coreea de Nord spre graniţă. Coreea de Sud evacuază două insule

Statul Major Militar de la Seul a anunțat vineri că nord-coreenii au tras sute de obuze către una dintre insulele ce aparţin de Coreea de Sud.
05.01.2024 | 11:04
Sute de tiruri de artilerie trase de Coreea de Nord spre granita Coreea de Sud evacuaza doua insule
Coreea de Nord, din nou provocatoare la adresa Sudului Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Coreea de Sud a ordonat evacuarea a două dintre insulele sale după focul de artilerie al Coreei de Nord. Au fost peste 200 de tiruri de artilerie, în apropierea unei disputate graniţe maritime.

În 2010, tirurile nord-coreene au ucis patru persoane pe insula Jeonpyeong

Coreea de Sud le-a transmis civililor de pe insula Yeonpyeong să evacueze zona, după ce Coreea de Nord a tras aproximativ 200 de obuze de artilerie de pe coasta sa de vest către această insulă, a declarat, vineri, ministerul apărării de la Seul.

ADVERTISEMENT

“Coreea de Nord a tras aproximativ 200 de obuze în apropierea insulei Yeonpyeong”, a declarat un oficial al ministerului apărării într-un briefing de presă, iar oficialii locali din Jeonpyeong, unde locuiesc aproximativ 2.000 de persoane, au confirmat pentru AFP că s-a cerut evacuarea civililor.

Un oficial local a confirmat apoi că și locuitorii celeilalte insule aflate în apropiere au fost rugați să evacueze zona. Practic, locuitorii din insula Baengnyeong, aflată tot în apropierea graniţei maritime, au primit ordin de evacuare, a transmis un oficial local.

ADVERTISEMENT

Armata le-a transmis celor de aici că se trage pe mare de către armata sud-coreeană, după o “situaţie” în apropierea graniţei, a mai spus acesta, care a adăugat că nu este clar dacă este vorba despre un exerciţiu sau există vreo altă cauză.

“Acesta este un act de provocare care escaladeză tensiunile şi ameninţă pacea în peninsula coreeană”, a declarat, în schimb, un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Statul Major al Armatei Sud-coreene a anunțat că a detectat focul de artilerie la nord de linia de frontieră a zonei demilitarizate, granița maritimă de facto dintre cele două țări, relatează agenţia Yonhap.

Zona tampon a fost înființată ca parte a acordului militar intercoreean semnat la 19 septembrie 2018, pentru a reduce tensiunile la frontieră. În ciuda provocărilor de vineri, nu au fost raportate pagube în incident.

ADVERTISEMENT

Totuşi, în 2010, artileria nord-coreeană a tras de asemenea spre insula Yeonpyeong, omorând patru oameni, inclusiv doi civili, acesta fiind unul dintre cele mai grave atacuri de la finalul războiului coreean, în anul 1953.

ADVERTISEMENT