Life

Țara care acuză România că i-a „furat” steagul. Cele două drapele arată la fel

O țară acuză România că i-a copiat drapelul național. Cine l-a avut, de fapt, prima dată și de ce nu s-a rezolvat situația?
12.08.2023 | 09:57
Tara care acuza Romania ca ia furat steagul Cele doua drapele arata la fel
Țara care acuză România că i-a furat steagul. Sursa Freepik
ADVERTISEMENT

O țară situată în Africa acuză România că timp de 27 de ani i-a furat drapelul. Mult timp, proteste de la distanță au avut loc, dar nici până în acest punct nu s-a putut găsi o soluție. S-a ajuns în această situație după 1989.

Ciad acuză România că i-a furat drapelul

Ciadul este un stat din Africa sahariană, fără ieșire la mare. Deși este al cincilea ca mărime de pe continent, are o densitate a populației de doar 8 oameni pe kilometru pătrat și o problemă majoră cu autoritățile de la București.

ADVERTISEMENT

De mai bine de 27 de ani, oficialii se plâng că România le-a furat drapelul tricolor, ba mai mult, că nu regretă acest lucru. Istoria începe în anul 1834, când Guvernul Otoman a recunoscut steagurile ce aveau să fie folosite în România și Moldova.

Țara Românească a ales un steag naval cu dungi orizontale de roșu, albastru și galben, care ulterior au fost păstrate și pentru România. Când regimul comunist a venit la putere, în 1948, au adus câteva adăugări drapelului: o stea, mai multe spice de grâu, un răsărit de soare, copaci, munți și o doză de petrol.

ADVERTISEMENT

După 11 ani de la această întâmplare, o națiune din Africa și-a câștigat independența. Tinerii lideri de la Ciad s-au întâlnit la N’Djamena, capitala noii țări, pentru a alege un drapel. Au selectat roșu, ce simboliza sângele care s-a vărsat în Al Doilea Război Mondial, galbenul nisipului și albastrul Lacului Ciad.

Steagul a fost adoptat în 1959 și arborat un an mai târziu. Dar în 1989, la Revoluție, protestatarii din România au făcut găuri în drapelele naționale și au eliminat simbolurile comuniste. Astfel că preț de câteva luni, steagul a fost identic cu al Ciadului, exceptând gaura din mijloc.

ADVERTISEMENT

Conducerea a ridicat din umeri

Ulterior, Petre Roman s-a întâlnit cu președintele francez François Mitterrand la Palatul Elysée din Paris, pentru a discuta acest aspect. Fostul președinte ar fi sugerat păstrarea găurii care făcea diferența între cele două steaguri.

Parlamentul din România nu a acceptat soluția. Nici specialiștii în vexilologie, disciplină a istoriei ce studiază steagurile din diverse epoci şi ţări, nu au fost de acord, motivând că un asemenea drapel nu ar putea flutura și ar fi rupt de vânt.

ADVERTISEMENT

Așa se face că din 1989, țara noastră are un drapel identic cu cel al Ciadului. „Nu era deloc un motiv de îngrijorare”, a explicat Petre Roman citat de digi24.ro.  De altfel, până în prezent nu există nicio organizație care să ia atitudine când o țară nu este de acord cu drapelul altui stat.

ADVERTISEMENT
Tags: