Life

Țara din Europa în care nu există șerpi. Motivul curios pentru care aceste reptile nu trăiesc acolo

Țara din Europa în care șerpii nu există. Explicația este una complet neașteptată. Există chiar și o legendă despre acest fenomen.
12.12.2023 | 07:59
Tara din Europa in care nu exista serpi Motivul curios pentru care aceste reptile nu traiesc acolo
Țara din Europa în care nu există șerpi. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Țara din Europa în care șerpii nu au trăit niciodată. Legenda spune că au fost alungați, dar adevărul este cu totul altul și a fost dovedit de cercetători în urmă cu câțiva ani.

Țara din Europa în care nu există șerpi

Unele fenomene care se întâmplă în lume sunt greu de explicat. Așa se face că, irlandezilor le place legenda conform căreia, pe lângă introducerea creștinismului în Irlanda, Sfântului Patrick i se datorează meritul că a alungat toți șerpii din Insula de Smarald, gonindu-i în mare de pe o stâncă unde ținuse timp de 40 de zile post.

ADVERTISEMENT

Dar oricât de iubită ar fi această poveste, un studiu realizat de de National Geographic în 2014 dezvăluie că Sfântul Patrick a făcut multe lucruri, dar nu a trimis șerpii departe de Irlanda.

Adevărul este că aceștia nu au existat niciodată în țară de la bun început. De fapt, este posibil ca timp de milenii să nu fi existat șerpi nici în Irlanda, nici în Marea Britanie. Dar Marea Britanie a câștigat în cele din urmă trei specii de șerpi: șarpele de iarbă, șarpele viperă și șarpele neted.

ADVERTISEMENT

În timpul erei glaciare, Irlanda și Anglia au fost prea friguroase pentru a fi habitate potrivite pentru reptilele cu sânge rece, cum ar fi șerpii. Dar apoi, cu 10.000 de ani în urmă, ghețarii s-au mutat și a apărut pământul care leagă Europa, Anglia și Irlanda, permițând migrația. Printre animalele care au ajuns în Irlanda în această perioadă de timp sunt urșii bruni, râșii și mistreții.

După cum notează Popular Science, când ghețarii au început să se topească, pământul dintre Irlanda și Anglia a fost acoperit cu peste 8.500 de ani în urmă, dar pământul dintre Marea Britanie și Europa a intrat sub apă acum 6.500 de ani, dând mai mult timp șerpilor să târască.

ADVERTISEMENT

Nu este singurul lor fără șerpi

Irlanda nu este singurul loc din lume fără șerpi. Nu există specii native nici în Islanda, Groenlanda, Hawaii, Noua Zeelandă, părți ale Canadei, nordul Rusiei sau, deloc neașteptat, în Antarctica.

 „Nu există șerpi în Irlanda din simplul motiv că nu au putut ajunge acolo, deoarece clima nu era favorabilă pentru ei”, a declarat  Mark Ryan, directorul Louisiana Poison Center la Louisiana State University Health Sciences Center.

ADVERTISEMENT

Singura reptilă curajoasă care a ajuns în țară și a populat Irlanda a fost șopârla comună. Viermele lent, o specie neindigenă de șopârlă care nu are picioare, este adesea confundat cu un șarpe, deși nu este unul.

De menționat este că, în perioada Tigrului Celtic, deținerea de șerpi exotici a devenit un simbol de statut în Irlanda. Dar când economia irlandeză s-a prăbușit, mulți șerpi au fost abandonați din cauza costului ridicat al îngrijirii, notează Irish Central. 

ADVERTISEMENT