News

Țara europeană în care tot mai mulți români se duc să muncească. Circa 900.000 de conaționali s-au mutat acolo

Germania a devenit țara unde românii sunt cea mai mare comunitate de cetățeni dintr-un stat UE. Salariile și condițiile de trai bune, tot mai atractive pentru conaționali
09.01.2024 | 08:29
Tara europeana in care tot mai multi romani se duc sa munceasca Circa 900000 de conationali sau mutat acolo
Circa 900.000 de români sunt stabiliți în Germania Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cifrele oficiale arată că aproape 900.000 de români au ales să se mute în Germania, în vreme ce alți 200.000 muncesc sezonier în această țară. Aceasta este și direcția de unde au venit cei mai mulți bani în România în 2023.

Țara europeană în care tot mai mulți români se duc să muncească

Cei mai mulți dintre românii pentru care Germania este acum acasă au ajuns acolo pentru locul de muncă, însă nivelul de trai din această țară i-a convins să rămână.

ADVERTISEMENT

Aproape 900.000 de români trăiesc acum în Germania. Aceștia constituie cea mai mare comunitate care provine dintr-un stat membru al Uniunii Europene stabilită în această țară.

Numărul conaționalilor din această țară s-a dublat practic în ultimul deceniu. În 2015 locuiau în Germania 450.000 de români. Totuși, aceste cifre ne plasează pe locul 4 ca număr de migranți stabiliți în Germania după turci, ucraineni și sirieni.

ADVERTISEMENT

Claudia Mârți, una dintre româncele pentru care Germania este de patru ani acasă, spune că inițial nu avea de gând să se stabilească acolo. După ce ambii copii i s-au născut în țara de adopție, nu are prea multe gânduri de întoarcere în România.

”Soțul meu mi-a propus să venim aici, nu cu gândul de a rămâne, dar iată că au trecut patru ani și gânduri de întoarcere nu sunt prea multe.

ADVERTISEMENT

Eu sunt foarte mulțumită de sistemul de sănătate de aici, copiii mei sunt foarte bine tratați la doctor. Nu mai zic de nașteri, mama este tratată foarte bine, la fel și copilul chiar dacă poate nu știi limba”, a povestit Claudia Mârți pentru Pro TV.

Cele mai recente date ale Ministerului Muncii arată că în Germania lucrează, cu forme legale, în jur de 800.000-900.000 de români. Numărul fluctuează în funcție de cei care muncesc sezonier. Cei mai mulți români lucrează în construcții, agricultură și în abatoare.

ADVERTISEMENT

”Până în 2022, salariul minim pe economie a fost 9 – 9,5 euro. Din 2023 a crescut la 12 euro, deci avem o mărire automată de 3 euro pe oră, brut. De anul ăsta a mai crescut cu 41 de cenți.

La 12 euro și 41 de cenți cât e acum salariul minim pe economie, asta va primi și o femeie de serviciu care lucrează numai două ore pe zi”, a explicat Rich Mocanu, jurnalist român din Germania.

Potrivit Băncii Naționale, Germania a fost țara din care, în primele 10 luni ale anului trecut, au venit cei mai mulți bani – peste 900 de milioane de euro. În top urmează Marea Britanie, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT