Una dintre cele mai bogate țări de pe glob ascunde un secret puțini știut. 90% dintre locuitorii ei sunt imigranți.
Vorbim despre Emiratele Arabe Unite, destinația preferată a multor români. Câți dintre noi știu cum s-a format acest stat și cum de a ajuns unul dintre cele mai bogate din lume?
Povestea a început prin anii 1970. Mai exact, prin 1971, Statele Unite au invadat Vietnamul, iar asta a dus la o presiune imensă. Pe 1 decembrie în același an se semna însă și acordul de unificare a șase emirate.
Este vorba despre Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Sarja, Umm al-Qaywayn, iar mai apoi a urmat și Ras al-Khaimah, al șaptelea aliat.
Dacă ați ajuns în Dubai, cu siguranță ați observat că pe strada Jumeirah se află o clădire în formă de foaie de hârtie ondulată, care pe lângă designerul impresionant reprezintă și locul una dintre cele mai importante alianțe din secolul XX.
Muzeul Etihad este sediul Casei Uniunii. Acolo a fost semnat acel acord și totodată acolo a fost arborat primul steag al Emiratelor Arabe Unite (EAU).
Culorile steagului nu au fost deloc alese întâmplător. Verdele semnifică fertilitatea, albul neutralitatea, negrul bogăția petrolieră, iar roșul unitatea.
Forma clădirii nu a fost nici ea aleasă întâmplător. Aceasta amintește de documentul care a fost semnat de cele șapte emirate.
Cum au evoluat însă Emiratele Arabe Unite de la niște clădiri simple la unele dintre cele mai atrăgătoare din lume? În secolul XX au avut loc nenumărate mișcări sociale și războaie, iar în tot acest timp, cele șapte emirate au descoperit adevărate comori.
În perioada 1958 – 1966, au fost descoperite rezerve importante de petrol în Abu Dhabi și Dubai. De aici și până la independența și unirea emiratelor a fost în singur pas.
Datorită hidrocarburilor, țara a devenit una dintre cele mai atrăgătoare din lume. Aici putem vedea insule artificiale, orașe cosmopolitan, dar și clădiri colosale unice.
Iar asta în condițiile în care EAU sunt situate pe o câmpie de coastă traversată de deșertul Rub al-Khali, astfel că 97% din țară este deșert. Excepție fac orașele și zonele muntoase din nord.
Momentul exploziv pentru Emiratele Arabe a fost anul 1973. După marea criză mondială și creșterea prețului la petrol, investițiile pur și simplu au scăpat de sub control.
Nenumărați investitori străini au profitat de zonele scutite de taxe și au venit în Emiratele Arabe pentru a investi și pentru a garanta calitatea vieții locuitorilor de acolo.
Iată că în prezent, Emiratele Arabe sunt una dintre cele mai bogate țări din lume și totodată, principiul producător de petrol, dar și de gaze din Golful Persic, cu mult înaintea Iranului sau a Arabiei Saudite.
De asemenea, conform datelor centralizate în 2021, în Emiratele Arabe Unite exista o populație de 9,9 milioane de oameni, iar dintre aceștia, 90,6% erau imigranți.
Cea mai mare parte a lor vin fie din India, Pakistan, sau Bangladesh și cel mai probabil au fost interesați de investiții pe termen lung, cu rezultate sigure.