News

Țările europene, obligate să economisească energie electrică la orele de vârf. Uniunea Europeană a anunțat planul de măsuri pentru iarnă

Comisia Europeană obligă statele membre UE să economisească energie la orele de vârf. Măsura îl va descuraja pe Vladimir Putin, conform UE.
14.09.2022 | 16:10
Tarile europene obligate sa economiseasca energie electrica la orele de varf Uniunea Europeana a anuntat planul de masuri pentru iarna
Frans Timmermans anunță planul de măsuri pentru iarnă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat că doar prin economie se poate face față creșterilor dramatice ale prețurilor din ultima perioadă.

Comisia Europeană obligă țările să facă economie

”UE se confruntă cu efectele unei neconcordanțe grave între cererea și oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia”, explică liderii europeni.

ADVERTISEMENT

Așadar, vicepreședintele CE Frans Timmermans a confirmat anunțul făcut de Ursula von der Leyen în urmă cu o săptămână, atunci când era anunțat planul în cinci pași pentru a salva Europa de iarna grea, în contextul scumpirilor la energie electrică.

Concret, ”Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10 % până la 31 martie 2023”, potrivit anunțului oficial.

ADVERTISEMENT

Reducerea forțată a cererii de energie se traduce prin reducerea consumului de gaz cu 1.2 miliarde de metri cubi în timpul iernii, se justifică liderii europeni. Restul măsurilor rămân cele anunțate anterior, cu excepția unui preț plafonat la gaze. La această măsură s-a renunțat pentru a nu supăra Rusia.

”Agresiunea și manipularea Rusiei afectează piețele mondiale și europene ale energiei și trebuie să fim hotărâți în răspunsul nostru. Comisia prezintă astăzi propuneri suplimentare pe care statele membre le pot adopta și pune rapid în aplicare, pentru a reduce presiunea asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

ADVERTISEMENT

Suntem în continuare uniți în fața utilizării ca armă a gazelor naturale de către Putin și asigurăm reducerea la minimum a impactului prețurilor ridicate ale gazelor naturale asupra costurilor energiei electrice în aceste vremuri excepționale”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președintele CE a fost completat de vicele Frans Timmermans. Acesta susține că măsurile gândite de Comisia Europeană nu îi vor mai permite lui Putin să-și folosească ”resursele energetice ca armă”.

ADVERTISEMENT

”Aceste măsuri fără precedent reprezintă un răspuns necesar la deficitele de aprovizionare cu energie și la prețurile ridicate ale energiei, care afectează Europa. Reducerea cererii este fundamentală pentru succesul general al acestor măsuri: aceasta reduce facturile la energie, împiedică capacitatea lui Putin de a-și folosi resursele energetice ca armă, reduce emisiile și contribuie la reechilibrarea pieței energiei.

Un plafon pentru veniturile excedentare va oferi solidaritatea întreprinderilor din sectorul energetic, cu profituri anormal de mari, față de clienții care se confruntă cu dificultăți. Cu toate acestea, mai presus de toate, această criză subliniază faptul că epoca combustibililor fosili ieftini s-a încheiat și că trebuie să accelerăm tranziția către energia din surse regenerabile de origine autohtonă”, a declarat Timmermans.

ADVERTISEMENT