Sport

Tehnologia goal-line pentru arbitraj după care plâng toţi costă milioane de euro! N-o vom avea curând în România

Câteva faze petrecute recent i-au deteminat pe mulţi să ceară tehnologia goal-line, însă aceasta valorează milioane de euro
01.03.2024 | 16:29
Tehnologia goalline pentru arbitraj dupa care plang toti costa milioane de euro No vom avea curand in Romania
Tehnologia goal-line pentru arbitraj după care plâng toţi costă milioane de euro
ADVERTISEMENT

Două faze care au avut loc de curând i-au făcut pe specialiştii din fotbal şi pe suporteri să se întrebe de ce SuperLiga din România nu beneficiază de tehnologia goal-line pentru a clarifica până şi momentele cele mai încurcate. Farul a învins-o pe Sepsi cu 1-0 graţie unui gol suspect, în nicio reluare TV nu s-a putut vedea clar dacă mingea depăşise ori nu linia porţii. Comentatorii şi telespectatorii s-au contrazis, golul a fost validat.

Două milioane de euro doar pentru montarea tehnologiei goal-line!

A urmat o victorie a lui Dinamo cu Hermannstadt, tot cu 1-o. Succesul a fost facilitat de o situaţie ambiguă. Sibienii au înscris un gol pe care brigada l-a anulat pentru ofsaid. Cum a decurs faza? Mingea a sărit din De Moura la Balaure, care a centrat, Ianis Stoica a şutat, iar Patriche a respins balonul, nu e clar dacă l-a scos din poartă sau din teren. Arbitrii au dictat ofsaid, deşi Balaure primise mingea dintr-un adversar.

ADVERTISEMENT

VAR nu a putut interveni deoarece arbitrilor video nu le-a fost clar că balonul depăşise linia porţii, deci fusese un gol. Iar la un ofsaid semnalizat eronat într-un moment din care nu rezultă un gol nu le permite protocolul VAR să intervină. “Şi atunci, de ce Federaţia, Liga Profesionistă nu aduc tehnologia goal-line, aşa cum au reuşit să rezolve cu VAR?” a fost întrebarea care le-a venit firesc tuturor celor care urmăresc fotbalul.

Răspunsul e simplu: nu avem goal-line în România şi nici nu vom avea în următorii ani fiindcă tehnologia aceasta este exagerat de scumpă pentru campionatul nostru. FANATIK a contactat un expert în arbitraj şi în aparatura utilizată în domeniul acesta. Specialistul spune care ar fi costurile minime pentru instalarea goal-line: “Montarea sistemului costă 125.000 de euro pentru fiecare stadion”. Două milioane de euro doar pentru montarea aparaturii pe toate cele 16 arene!

ADVERTISEMENT

Tehnologia care face ca ceasurile arbitrilor să vibreze

Acesta este un cost fix, la care se mai adugă câte 3.900 de euro pentru operarea sistemului la fiecare partidă. Cu 315 meciuri într-un sezon, se mai adaugă la costuri încă 1.228.500 de euro. Toate calculele acestea fac ca goal-line să fie o tehnologie cu mult mai scumpă decât este aceea folosită pentru VAR. Pentru arbitraj video, deţinătorii drepturilor TV au achiziţionat trei maşini care acoperă toate cele opt jocuri dintr-o etapă.

O astfel de soluţie mobilă nu există şi pentru goal-line, pentru aşa ceva e nevoie să fie fixat sistemul pe fiecare stadion în parte. E vorba despre câteva camere, de la şase la opt, montate la fiecare poartă. Camerele sunt conectate la un soft care procesează imaginile şi determină dacă mingea depăşeşte linia porţii. Arbitrul de centru poartă un ceas conectat, de asemenea, la calculatorul pe care rulează acel soft şi e avertizat când e înscris un gol.

ADVERTISEMENT

Ceasul vibrează şi afişează pe ecran “Goool”. Arbitrii români nu vor avea parte în curând de aşa ceva, în afara “centralilor” extrem de bine cotaţi, aşa cum este Istvan Kovacs. El conduce meciuri din cupele europene, inclusiv din Champions League, la un nivel în care goal-line este folosit. Tehnologia aceasta este chiar mai scumpă în comparaţie cu VAR decât indică cifrele concrete. Eficienţa ei de-a lungul unui sezon este foarte scăzută.

Arbitrajul video e mai ieftin şi e cu mult mai util decât este goal-line

Care este explicaţia? Pe parcursul unui campionat există foarte puţine faze care să fie “de competenţa” goal-line, sunt rare momentele în care este extrem de greu ca arbitrii de pe teren ori măcar cei din VAR să nu vadă dacă mingea a trecut sau nu a trecut de linia porţii. VAR e cu mult mai activ, arbitrajul video clarifică situaţiile cele mai importante din meciuri: goluri, cartonaşe roşii, penalty-uri. Şi a costat un pic peste un milion de euro cu tot cu instruirea arbitrilor.

ADVERTISEMENT

Scumpetea tehnologiei goal-line face ca ea să fie aplicată în puţine competiţii. În afara cupelor europene mai există doar câteva ligi interne care şi-au permis s-o achiziţioneze: Anglia, Franţa, Germania, Italia, Olanda. Anglia şi Italia sunt singurele ţări care folosesc tehnologia pentru linia porţii inclusiv în eşaloanele secunde, Championship şi Serie B. Nici măcar campionate mai bogate decât este al României nu-şi permit să folosească aşa ceva.

  • 28 de milioane de euro primesc cluburile din SuperLiga din drepturile TV. Din sezonul următor, suma aceasta va fi majorată cu două milioane de euro
  • 125.000 de euro ar fi contribuţia fiecărui club pentru montarea goal-line pe stadioane. Suma este egală cu salariul anual al unui fotbalist foarte bun ori al unui antrenor bine cotat
ADVERTISEMENT
Tags: