News

Tensiunea arterială a femeilor, măsurată greșit până acum. Ce au descoperit cercetătorii

26.02.2021 | 18:26
Tensiunea arteriala a femeilor masurata gresit pana acum Ce au descoperit cercetatorii
ADVERTISEMENT

Parametrii utilizați pentru a evalua tensiunea arterială a femeilor ar putea fi greșiți, susține un studiu publicat recent, potrivit căruia, daca în cazul bărbaților valoarea de 120 milimetri coloană de mercur este limita normală, tensiunea sistolică țintă pentru femei ar trebui să fie mai mică de 110 milimetri coloană de mercur.

Cercetarea, publicată în cadrul lunii inimii în SUA,  vrea să atragă atenția asupra necesității personalizării asistenței medicale în funcție de sexul pacienților.

ADVERTISEMENT

Cum bolile de inimă ucid cei mai mulți americani, oamenii de știință au publicat un alt studiu, care avertizează asupra riscului crescut de hipertensiune arterială prezent în cazul copiilor expuși la fumul de țigară.

Tensiunea arterială a femeilor ar trebui măsurată după alți parametri

Studiul, publicat pe 15 februarie în revista Circulation, analizează tensiunea sistolică – presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă (în sistolă).

ADVERTISEMENT

În timp ce mai puțin de 120 de milimetri coloană de mercur poate fi în limitele normale pentru bărbați, tensiunea sistolică țintă pentru femei ar trebui să fie mai mică de 110 milimetri coloană de mercur, a constatat studiul.

Aceste rezultate schimbă modul în care ar trebui să ne uităm la ceea ce este considerat tensiunea arterială normală pentru femei, a declarat autorul principal dr. Susan Cheng, director al Institutului de cercetare pentru îmbătrânirea sănătoasă de la Cedars-Sinai’s Smidt Heart Institute din Los Angeles.

ADVERTISEMENT

„Ne gândim la ceea ce este tensiunea arterială normală plecând de la prezumția că bărbații și femeile sunt la fel, când sunt mult mai diferiți decât ne-am dat seama”, a spus Cheng, citată de CNN.

Studiul a examinat măsurătorile tensiunii arteriale la puțin peste 27.000 de participanți. Descoperirile au arătat că, pentru femei, nivelurile peste 110 milimetri coloană de mercur erau asociate cu riscul de a dezvolta orice tip de boală cardiovasculară – inclusiv atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral – o diferență față de rezultatele raportului pentru bărbați.

ADVERTISEMENT

Implicațiile sunt de anvergură. Tensiunea arterială este, după cum a spus Cheng, „cel mai important factor de risc modificabil pentru toate tipurile diferite de boli cardiovasculare”.

În timp ce hipertensiunea arterială poate aduce o mulțime de riscuri pentru sănătate, este, de asemenea, ceva ce oamenii pot controla prin dietă și exerciții fizice, mai ales atunci când sunt mai tineri. Alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și genetica, nu sunt „modificabili”, a spus Cheng.

Recomandări pentru femei

Cheng susține că nu este neapărat un lucru bun faptul că domeniul asistenței medicale nu personalizează parametrii pe baza sexului unui pacient.

Combinând importanța tensiunii arteriale cu posibilitatea ca multe femei să depășească adevărata lor valoare maximă sănătoasă fără ca acestea sau chiar medicii lor să fie pe deplin conștienți de acest fapt, Cheng îndeamnă atât medicii, cât și pacienții să reexamineze acest domeniu al sănătății.

„Femeile trebuie să ia tensiunea arterială în serios”, a spus ea. “Chiar și atunci când se pare că este în intervalul normal pentru toată lumea – sau cu adevărat pentru bărbați – chiar și atunci când este sub 120, dacă este peste 110 este ceva care trebuie urmărit.”

Ea recomandă femeilor să se monitorizeze singure atunci când sunt relaxate acasă. După mai multe măsurători la domiciliu, le va fi mai ușor să își găsească adevărata medie, potrivit lui Cheng.

De asemenea, recomandă luarea de măsuri pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi modificarea dietei sau a stilului de viață.

Obiectivul: medicina personalizată

Cheng a precizat că cercetările echipei sale privind tensiunea arterială și diferențele în funcție de sex reprezintă doar vârful aisbergului unui obiectiv mult mai mare în domeniul sănătății: medicina personalizată.

„Când vrem să (atingem) sfântul Graal al medicinei personalizate, ar trebui să începem cu primul punct de ramificare a ceea ce ne face diferiți – și asta este sexul pacientului”, a spus ea.

Trebuie să existe o privire mai largă asupra medicamentelor și acest lucru nu se limitează doar la diferențele bazate pe sex. “Mai mult, trebuie să fim atenți la diferențele rasiale și să îmbogățim studiile cu suficientă diversitate pentru a evalua rezultatele pe baza rasei”, este de părere a spus dr. Eugene Yang, profesor de medicină la Universitatea din Washington, care nu a fost implicat în studiu.

Yang a avertizat că hipertensiunea arterială este un „ucigaș tăcut” și, fără a fi testat, este posibil ca cineva să nu știe că nivelurile lor sunt crescute.

“Deoarece aceasta este luna conștientizării inimii, este un moment bun pentru toată lumea să” își cunoască valorile “și să se asigure că se consultă cu medicul lor și își verifică în mod regulat tensiunea arterială”, a spus Yang.

Copiii expuși fumului de țigară, risc crescut de hipertensiune arterială

Copiii care sunt expuși fumului de țigară au șanse mai mari de a avea tensiune arterială crescută, arată concluziile unui studiu publicat marți în JAMA Network Open.

Cercetătorii au descoperit că 6% dintre copiii expuși la fumul de tutun aveau tensiune arterială crescută, comparativ cu 4% în cazul copiilor care nu erau expuși.

Studiul a definit expunerea la tutun ca un copil care fumează, care trăiește cu un fumător sau care are niveluri serice de cotinină, care măsoară expunerea recentă la nicotină, mai mare de 0,05 micrograme pe litru.

Datele au fost colectate din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției din 2007 până în 2016. Din cei 8.520 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 19 ani care au fost chestionați, 3.690, sau 43%, au fost expuși fumului de tutun.

Această expunere poate crea consecințe negative care se propagă până la vârsta adultă, a spus autorul studiului, Dr. Rebecca Levy, cercetător în nefrologie pentru adulți și copii la Centrul Medical Montefiore din Bronx, New York.

Copiii care sunt în preajma părinților și adulții care fumează sunt mai predispuși să înceapă să fumeze ei înșiși, a spus Levy.

Tensiunea arterială crescută ar putea fi, de asemenea, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și alte boli mai târziu în viață, a spus ea. Una dintre modalitățile de abordare a tensiunii arteriale crescute la copii este de a le administra medicamente, dar „nimeni nu vrea să fie nevoit să dea unui copil medicamente pentru tensiunea arterială”, a spus Wilson, citată de CNN.

Studiul a constatat, de asemenea, că 16% dintre copiii expuși la fumul de țigară aveau tensiunea arterială crescută, comparativ cu 11% dintre copiii care nu au fost expuși.

Pandemia ar putea să înrăutățească statistica

De când a început pandemia, Wilson a spus că a primit informații despre creșterea fumatului de tutun și marijuana în interior. Acest lucru ar putea crește numărul copiilor expuși, a spus Wilson, atât de părinți, cât și de vecini, dacă locuiesc aproape de ceilalți.

„(Dacă) cineva nu poate ieși afară să fumeze o țigară deoarece este în carantină sau bolnav de COVID, este mai probabil să fumeze în casă”, a spus Wilson.

Cum pot fi protejați copiii

Părinții ar trebui să folosească acest perioadă ca pe o oportunitate de a-și educa copiii cu privire la efectele negative ale fumatului și de ai încuraja să reziste presiunii colegilor, este de părere Levy.

Wilson recomandă ca părinții care doresc să-și protejeze copiii de fumatul pasiv să ia în considerare renunțarea la fumat deoarece este „cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru propria sănătate și pentru sănătatea copiilor lor”.

ADVERTISEMENT