News

Tensiunile China – SUA, la cote alarmante. Beijingul avertizează asupra riscurilor unui conflict

SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil în cazul în care Washingtonul nu-și schimbă abordarea. Avertismentul, lansat de noul ministru de externe de la Beijing.
08.03.2023 | 08:08
Tensiunile China  SUA la cote alarmante Beijingul avertizeaza asupra riscurilor unui conflict
China și SUA se îndreaptă spre un conflict inevitabil. Avertisment sever al Beijingului pentru Washington. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Relațiile dintre Statele Unite și China sunt tot mai tensionate. Acest lucru a fost reconfirmat, în această săptămână, de la Beijing, de noul ministru de externe al Chinei. Acesta a susținut o conferință de presă presărată cu amenințări extrem de dure față de puterea de la Washington.

China și SUA se îndreaptă spre un conflict inevitabil. Avertisment sever al Beijingului pentru Washington

În ultimii ani, teme ca pandemia de Covid-19, iar apoi unele ca Taiwan și Ucraina, au răcit serios relațiile diplomatice dintre cele două mari puteri economice și militare ale planetei, Statele Unite ale Americii și China.

ADVERTISEMENT

Noul ministru de externe de la Beijing, Qin Gang, și-a început mandatul în forță, cu declarații care au produs un impact major pe plan diplomatic. Acesta a avertizat, marți că ”un conflict și o confruntare” cu Statele Unite sunt inevitabile, dacă Washingtonul nu își schimbă cursul.

În chiar prima sa apariție în public, în calitate de ministru de externe, desfășurată în marja reuniunii politice ”două sesiuni”, Qin Gang a prezentat agenda de politică externă a Chinei pentru următorii ani. Acesta a prezentat China și relația sa cu Rusia ca un pol de ”putere și stabilitate”, iar SUA și aliații săi ca o sursă de tensiune și conflict.

ADVERTISEMENT

De ce cere SUA Chinei să nu furnizeze arme Rusiei, în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?”, s-a întrebat ministrul de externe al Beijingului, conform publicației The Guardian.

Qin a declarat că partea americană a afirmat că vrea să fie înaintea Chinei fără a căuta conflictul, ”dar, în realitate, așa-zisa competiție a părții americane este o reprimare și o suprimare totală, un joc cu sumă zero în care tu mori și eu trăiesc”.

ADVERTISEMENT

Apoi, Gang a lansat un avertisment sever față de Casa Albă: ”Dacă SUA nu frânează, ci continuă în schimb să meargă cu viteză pe drumul greșit, nicio balustradă nu poate împiedica deraierea și cu siguranță vor exista conflicte și confruntări”.

Oficialul de la Beijing a apărat prietenia strânsă dintre China și Rusia

Vorbind despre Taiwan, diplomatul chinez a spus că această regiune este ”piatra de temelie a relațiile chino-americane și prima linie roșie care nu trebuie încălcată”. Gang a cerut SUA să nu se ”amestece în treburile interne ale Chinei” și a criticat modul în care se raportează la Ucraina și Taiwan.

ADVERTISEMENT

Tonul lui Qin Gang de la această conferință de presă a fost unul mult mai cald atunci când s-a discutat despre Rusia. Diplomatul a punctat prietenia strânsă dintre China și regimul lui Putin, subliniind că legăturile dintre Beijing și Moscova ”reprezintă un exemplu pentru relațiile externe globale”.

”Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice. Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperios necesar ca China și Rusia să avanseze în mod constant în relațiile lor”, a spus acesta.

Declarațiile lui Qin Gang vin în aceeași zi în care Casa Albă a avertizat China să nu livreze Rusiei armament. Pentagonul a avertizat că un astfel de pas ar avea consecințe majore.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”