Sport

Teqball, noul sport-senzație în lume! Dezvoltare explozivă la nivel mondial în doar 5 ani de la înființare. Exclusiv

La doar 5 ani de la apariţia din 2017, o nouă disciplină sportivă a cunoscut o rapidă dezvoltare la nivel mondial. Teqball-ul își propune să ajungă sport olimpic.
25.12.2022 | 20:21
Teqball noul sportsenzatie in lume Dezvoltare exploziva la nivel mondial in doar 5 ani de la infiintare Exclusiv
Teqball, noul sport-senzație în lume! Dezvoltare explozivă la nivel mondial în doar 5 ani de la înființare.
ADVERTISEMENT

Sportul mondial este într-o continuă schimbare, disciplinele clasice având provocarea de a se adapta la nou. Printre ele apar noi sporturi, iar cel cu cea mai rapidă dezvoltare în ultimii ani se numește teqball. A fost inventat în Ungaria, primele proiecte fiind puse la punct în 2012.

Teqball, noul sport-senzație în lume! Dezvoltare explozivă la nivel mondial în doar 5 ani

Sportul a fost inventat în 2014 de trei pasionați de fotbal: informaticianul Viktor Huszar, omul de afaceri Gyorgy Gattyan și fostul jucător profesionist Gabor Borsanyi. În 2017, a apărut Federația Internațională de Teqball, care a cunoscut o dezvoltare fulminantă la nivel global.

ADVERTISEMENT

În doar cinci ani, această nouă disciplină a ajuns de la două la 147 de Federații Naționale. Un merit important în această creștere l-a avut românul Marius Vizer Jr., cel care ocupă postul de secretar general al Federației Internaționale de Teqball. Vizer jr. este fiul lui Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo.

Teqball, un sport foarte spectaculos
Teqball, un sport foarte spectaculos

Ce este teqball și cum se joacă?

Teqball este un sport care se joacă pe o masă curbată, în general, cu o minge obișnuită de fotbal. Este un sport asemănător cu fotbal-tenis, dar se joacă pe o masă. Două detalii importante fac din acest sport unul foarte spectaculos. Folosind ideea unei mese curbate, a fost creat un sport care se poate practica oriunde și de oricine, indoor sau outdoor, indiferent de vârstă sau gen.

ADVERTISEMENT

Nu există contacte fizice între sportivi, iar mesele pot fi amplasate atât pe terenurile de sport, cât și în parcuri. Competițiile se desfășoară individual, dublu sau dublu-mixt, după un regulament specific, care face din acest sport unul extrem de atractiv și de dinamic. Există competiții internaționale, Cupe Mondiale, turnee indoor, dar și de plajă. Ascensiunea rapidă de care se bucură acest sport face ca următorul pas să fie recunoașterea olimpică.

Ronaldinho, Neymar și Figo, printre ambasadorii teqball

Teqball se bucură de popularitate și printre marile nume ale fotbalului. Poate cel mai important ambasador al Teqball-ului este Ronaldinho, fostul internațional brazilian fiind un jucător împătimit de teqball. Printre alți jucători cunoscuți de fotbal care sunt ambasadori ai acestui sport se numără Figo, Neymar, Christian Karembeu sau Robert Pires.

ADVERTISEMENT

Ronaldinho a fost la un pas să vină în România la Mamaia pentru a juca teqball, însă totul a căzut din cauza pandemiei. Președintele Federației Române de Teqball, Teodor Luca, a declarat pentru FANATIK: „Aveam o înțelegere cu o companie din România care a bătut palma pentru a plăti licența ca să îl aducă pe Ronaldinho la Mamaia în 2020. În februarie am ajuns la un acord și în martie s-a închis totul. Păcat. Deja vorbeam la alt nivel de teqball în România. Suntem convinși cu toții că un astfel de sportiv gigant, cum a fost Ronaldinho, care să joace teqball în România… era un câştig pentru toată lumea”.

Ronaldinho joaca Teqball
Ronaldinho joaca Teqball

Teqball în România! Suntem în topul mondial

România este una dintre performerele la nivel internaţional în ceea ce priveşte teqball-ul. După o muncă de trei ani, teqball-ul a fost recunoscut oficial de Ministerul Sportului din România, pe data de 7 mai 2021. Câteva luni mai târziu a fost înfiinţată Federaţia Română de Teqball, preşedintele fiind Teodor Luca.

ADVERTISEMENT

„Ne-am asumat această responsabilitate de a dezolta teqball-ul în România. Anul trecut, acest sport a fost recunoscut la noi în țară. Trebuie să treci prin niște etape și să depui mai multe documente la Ministerul Sportului.

După trei ani de muncă, acest sport a fost recunoscut la noi. Recunoașterea a venit pe 7 mai 2021, iar din 25 august avem Federația Română de Teqball. Avem cluburi, avem sportivi, nu numai practicanți, ci și jucători de valoare”, a declarat Teodor Luca pentru Fanatik.

România este una dintre cele mai bine cotate echipe din lume, la ultimul campionat mondial fiind pe locul patru în clasamentul medaliilor.

Ţeluri mari! Teqball la Jocurile Olimpice de la Los Angeles?

Fiind unul dintre sporturile cu o ascensiune impresionantă, Teqball-ul îşi propune să ajungă sport olimpic în viitorul apropiat. Popularitatea câştigată în termen scurt a propulsat acest sport la Jocurile Europene din 2023, unde va avea statutul de sport medaliat. De acolo până la Jocurile Olimpice este un singur pas, după cum explică Teodor Luca.

„Sunt foarte încrezător că putem să dăm următorii campioni europeni, mondiali și olimpici. De ce spun olimpici? În 2028 avem șanse să fim la Los Angeles. Teqball-ul va fi sport medaliat la Jocurile Europene de anul viitor, de la Cracovia. Am fost contactați deja de COSR pentru a fi întrebați despre criteriile de calificare ale sportivilor români. Jocurile Europene sunt anticamera Jocurilor Olimpice. Nu participăm la Paris în 2024, dar avem mare încredere ca teqball-ul să fie sport olimpic în 2028”, a continuat președintele Federației Române de Teqball.

Infrastructura în plină dezvoltare

Teqball-ul în România stă formidabil la capitolul performanţe, iar colaborarea fructuoasă dintre Marius Vizer Jr, secretarul general al FITEQ, şi Teodor Luca, preşedintele Federaţiei Române, produce rezultate şi la nivel de infrastructură. Federaţia furnizează mese şi echipamente pentru foarte multe instituţii de învăţământ, iar în acest sens a fost semnat şi un parteneriat cu Ministerul Sportului, Eduard Novak fiind un susţinător puternic al teqball-ului în România.

„Am semnat un protocol pentru dezvoltarea teqball-ului în instituțiile de învățământ. Avem o listă de 80 de instituții, printre care sunt și 23 de universități care au facultăți de sport, licee cu profil sportiv, avem cluburi care aparțin de Ministerul Educației și Ministerul Sportului, pe care le dotăm cu mese de teqball. Așa vrem să dezvoltăm acest sport. Primii campioni mondiali pe care i-am avut la teqball au fost profesori de sport, din Odorheiul Secuiesc”, a povestit preşedintele Federaţiei pentru FANATIK.

Teqball-ul se adresează şi persoanelor cu dizabilităţi, iar în ţara noastră există deja jucători care au obţinut performanţe în competiţiile destinate persoanelor cu dizabilităţi, în para-teqball.

Teqball, noul sport senzație
Teqball, noul sport senzație

Performanţele sportivilor români la Mondial

Încă de la prima ediţie a Campionatelor Mondiale de Teqball, România a performat, reuşind să obţină medalii în mai multe probe:

CM 2017 – Budapesta

  • Szecsi Barna / Lazar Zsolt – campioni mondiali la dublu
  • Lazar Zsolt – medalie de bronz la individual

CM 2018 – Reims

  • Szecsi Barna – campion mondial la individual
  • Lazar Zsolt / Ilyes Szabolcs – medalie de bronz la dublu

CM 2019 – Budapesta

  • Lazar Zsolt / Ilyes Szabolcs – medalie de bronz la dublu
  • Lazar Zsolt / Mitri Rita – medalie de bronz la dublu mixt
  • Gyorgydeak Apor – medalie de bronz la individual

CM 2021 – Gliwice

  • Gyorgydeak Apor / Ilyes Szabolcs – medalie de argint la dublu masculin
  • Barabasi Kinga / Dako Katalin – medalie de bronz la dublu feminin
  • Gyorgydeak Apor / Miklos Tunde – medalie bronz la dublu mixt

CM 2022 – Nurnberg

  • Gyorgydeak Apor – medalie de aur la simplu masculin
  • Gyorgydeak Apor / Ilyes Szabolcs – medalie de bronz la dublu masculin

Fondatorii Teqball

Viktor Huszar

Viktor este preşedintele FITEQ şi co-fondatorul şi co-inventatorul Teqball. Este un informatician iubitor de fotbal, responsabil cu managementul general al grupului Teqball.

Gyorgy Gattyan

Gyorgy este un om de afaceri de nivel internaţional, el este fondatorul şi proprietarul Docler Holding, care are peste 1.500 de angajaţi în întreaga lume. Este responsabil pentru strategia de afaceri Teq. Este vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale.

Gabor Borsanyi

Gabor este preşedintele FITEQ, co-fondator şi co-inventator al Teqball. Este fost fotbalist profesionist, retras la o vârstă fragedă. Cu o experienţă de două decenii în crearea şi administrarea businessului, este unul dintre afaceriştii de elită din zona sportului în Ungaria.

Fondatorii Teqball
Fondatorii Teqball

Teqball, unul dintre cele mai populare sporturi în social media

Deşi a fost inventat relativ recent, teqball-ul este unul dintre cele mai populare sporturi pe reţelele de socializare, la nivel de urmăritori. Dintre sporturile non-olimpice, doar cricketul are mai mare succes în social media. În clasamentul general al tuturor sporturilor, teqball este pe locul 7 în ceea ce privteşte popularitatea pe reţelele de socializare.

Federaţiile sportive cu cei mai mulţi urmăritori pe reţelele de socializare:

  1. International Cricket Council – 59.048.874 de urmăritori
  2. FIFA – 37.758.132 de urmăritori
  3. FIBA – 12.233.101 de urmăritori
  4. FIVB – 5.431.537 de urmăritori
  5. World Rugby – 5.129.043 de urmăritori
  6. World Athletics – 4.038.496 de urmăritori
  7. FITEQ – 3.793.708 de urmăritori
  8. International Cheer Union – 3.432.398 de urmăritori
  9. UCI – 3.264.180 de urmăritori
  10. Badminton World Federation – 3.109.672 de urmăritori
  • 3.000 de euro costă o masă de competiţii de teqball
  • 147 de Federaţii naţionale de teqball au fost înfiinţate în ultimii 5 ani
ADVERTISEMENT